Каква редакция да избера?

Най-после сте завършили своя ръкопис, в който сте излели сърцето и душата си или пък сте изложили години опит и проучвания. Време е той да се превърне в книга, а първата стъпка от този процес е работата с редактор. И точно когато сте готови да му поверите безценното си отроче, той преглежда ръкописа ви и казва, че му е необходима примерно „структурна и смислова редакция“. Ами сега? Какви са тези видове редакция и кога се прилага всеки от тях?

Редакцията не е (само) корекция

Повечето хора асоциират думата „редакция“ със запетайки, кавички, пълни и кратки членове и др. Всъщност отстраняването на граматически, правописни, пунктуационни и механични грешки е отговорност на коректора и се нарича корекция. Макар че едва ли има редактор, който съзнателно ще остави подобни грешки след себе си, професионалният коректор забелязва пропуснатите детайли.

Структурна редакция

Най-тежкият и за редактора, и за автора тип редакция е структурната. Тя е насочена към общата картина и цялостното въздействие върху бъдещите читатели и може да включва:

– разместване на частите на текста;

– предложения за отстраняване на някои от тях и дописване на нови;

– разделяне на текста на глави или обединяване на главите в раздели;

– въвеждане или заличаване на персонажи;

– прецизиране на сюжета;

– обмисляне на описанията;

– проследяване на лайтмотивите, които спояват текста.

Този тип работа с ръкописа отнема много време и усилия и най-често се налага, когато авторът няма голям писателски опит, изпаднал е в творческа дупка или усеща, че нещо с новото му произведение генерално не е наред.

Стилова редакция

На пръв поглед стиловата редакция е най-лесната, а необходимостта от нея – най-очевидна. Това е така най-вече защото почти всеки ръкопис се нуждае от стилова редакция. Добрият стилов редактор трябва да се погрижи:

– всички изречения и абзаци да се разбират лесно;

– навсякъде да се спазва избраният тон (например в академичен текст да не се използват думи от уличния сленг, освен като примери);

– всеки от персонажите да говори като себе си, а не като автора или като друг персонаж;

– да се използват или да не се използват чуждици и пр.

Задачата е деликатна, защото стилът е лицето на автора, а един неумел или прекалено амбициозен стилов редактор може да го „гримира“ до неузнаваемост. Както и при другите видове редакция, имате свободата да приемете или да отхвърлите направените предложения. Има случаи, особено в поезията и кратката проза, когато стилистичните промени, които редакторът ви предлага, са напълно уместни, но просто не ги усещате като свои. Споделете това с него, за да може да адаптира усилията си към стила и нуждите ви.

Смислова редакция

Строго погледнато, този тип редакция обикновено не се практикува самостоятелно, а се разпределя между структурната и стиловата. В отделни случаи добрите коректори също улавят смислови и фактологически грешки. Споменаваме го, защото авторите понасят най-тежко този вид редакция, тъй като я чувстват като най-голяма намеса в писателските си избори. Също така най-трудно може да бъде обобщена с няколко думи, защото много зависи от жанра. Засяга предимно:

– значението и употребата на определени думи и изрази;

– съгласуваността между отделните части на текста;

– коректността на споменати факти и реалии;

– други необходими промени по съдържателната част.

Добрият смислов редактор трябва да е способен да се съсредоточава, да има богато въображение и не по-малко богата обща култура. Едва ли има ръкопис, който се нуждае единствено от този тип редакция, но обикновено тя е необходима при проекти с по-сложна структура, множество вътрешни препратки или персонажи, както и когато се разчита на фактологическа коректност (енциклопедии, справочници, научни и научнопопулярни издания, някои романи).

И други

И все пак: как да изберете кой от тези видове редакция е най-подходящ за вашия ръкопис? Или ви трябва комбинация от трите (без да броим корекцията)?

~ Ако разполагате с бета-читатели – вслушайте се в тяхното мнение.

~ Ако не разполагате с този лукс или обратната връзка е противоречива, възползвайте се от услугата професионален прочит. Тя се изготвя от редактор, който посочва силните и слабите страни на текста и прави препоръки за следващи стъпки, включително необходимите типове редакция.

~ Ако пък все още работите по ръкописа или си давате сметка, че той се нуждае от съществена промяна, която не ви е по силите, обърнете се към творчески ментор. Това е редактор, който ще ви извади от творческата дупка и/или ще ви вдъхне смелост да се развихрите, ще обсъжда с вас всичките ви идеи и деликатно ще ви подхвърля нови, а накрая ще се справи и с всички останали типове редакция (без част от корекцията).

И една последна препоръка: доверете се на редактор, запознат с жанра на ръкописа. Той ще ви помогне да изберете привлекателно заглавие и да напишете грабваща от първото изречение анотация, ще организира текста така, че да е удобен за възприемане от читателите, и ще го редактира така, че след последната страница да поискат да прочетат и следващата ви книга.

Все още имате въпроси относно типовете редакция или се чудите кой от тях е най-подходящ за вашия ръкопис? Пишете ни на office@fabrikazaknigi.bg

Автор: Лора Шумкова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: