Мисия „Успешен автор“

 

Успехът е едно от най-субективните понятия, защото се определя от индивидуалните цели и приоритети. Кого можем да наречем „успешен автор“ и допустимо ли е да ползваме тази комбинация от думи като обещание за универсална формула? Допустимо – не, но оправдано – да. Признайте си, че кликнахте върху линка заради заглавието.

А сега, след като сме заедно, можем с ръка на сърце (или върху клавиатура) да си кажем, че за едни автори успехът има пряка връзка с продажби на книгите им, за други – със славата и подхранването на егото, за трети – с изпълняването на идеална кауза, за четвърти – с факта, че са успели да издадат книгата си и по този начин да сбъднат своя мечта. Сценариите далеч не се изчерпват с горе изброените. Но ако има нещо, което е еднакво важно и смислено за всеки автор, то е дефиницията на личната представа за успех. Тя е решаваща както за удовлетворението, което ще изпитате, когато реализирате поставената в началото цел, така и за средствата за постигането ѝ, а не на последно място и за да се мотивирате правилно за преодоляване на възможните препятствия.

Запитайте се какво би ви накарало да се чувствате успешни автори? Бъдете напълно откровени, не се страхувайте и не се притеснявайте, че отговорът може да е „грешен“ или че не прилича на отговорите, които се тиражират в общественото пространство.

Например не е задължително да сте бестселър автор. Успехът за вас може да бъде издаване на стихосбирка, която да споделите с приятели или да оставите като скъп спомен за децата си. Ако е така, заложете на ограничен дигитален тираж, защото не са ви нужни количества от книги за разпространение в книготърговската мрежа или за каквито и да е било други комерсиални цели.

Но не е и срамно или лошо да признаете открито (най-малкото пред себе си), че искате да пишете и издавате книги, за да печелите пари. В случай че представата ви за успех е свързана с това, задължително трябва да стъпите върху маркетингова стратегия, водеща до продажби, и да я следвате устойчиво във времето.

Ако сте от хората, които биха се почувствали като успешни автори в етапа, когато могат изцяло да се издържат от писане, тогава действайте с план. Определете ясно колко пари трябва да изкарвате от писането и издаването на книги, за да напуснете настоящата си работа и да се отдадете изцяло на писането.

Успехът за вас може да са отличията от важни литературни конкурси. Ако е така, полезно би било да се свържете с редактор, който ще ви даде важни съвети в тази посока. Не е изключено този човек да познава и личните предпочитания на членовете на авторитетното жури. Все пак в България сме. Съобразете целта си и с начина, по който ще издадете своята книга. Регламентите на повечето конкурси у нас изискват участниците да бъдат номинирани от издателство. Ако сте самопубликуващ се автор, това условие може да се окаже препятствие за вас.

Искате да успеете като автор, който покорява англоезичния пазар? Направете проучване кой може да преведе книгата ви, както и кой ще я редактира. В най-добрия случай трябва да бъдат двама души, професионалисти, за които английският език е майчин. Разберете колко биха ви стрували услугите им и начертайте предварителна стратегия как преведеният ръкопис ще бъде предложен на чуждите издателства. Ако работите директно с Аmazon и секциите на платформата за самопубликуващи се автори, отделете достатъчно време, за да опознаете средата. Освен леснодостъпна за качване на електронни файлове, тя е и силно конкурентна.

За много автори успех е да издадат книгата си сами и да стигнат до своите читатели, след като в миналото са получили отказ от традиционно издателство. Ако това е и вашата история, използвайте я и я разказвайте. Превърнете се във вдъхновяващ пример за други хора, които благодарение на вас ще следват мечтите си.

Бихме могли да продължим до безкрай с примерите, но със сигурност разбрахте идеята.

Ако пък си казвате, че определянето на личната ви дефиниция за успех като автор всъщност не е никак лесна задача и се нуждаете от стратегия за вашата книга и професионална консултация – „Фабрика за книги“ е вашето място. Пишете ни на office@fabrikazaknigi.bg.

Автор: Стела Соколова

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: