Красива отпред, но плоска отзад? Не допускайте това за вашата книга

Всеки автор и читател е чувал, че книгата не бива да се съди по корицата. Същевременно всеки автор и читател Е съдил книга по корицата. Не действаме ли точно така обикновено? Странно, но факт – неестетичната предна корица и зле оформената задна корица са еднакво отблъскващи. Повечето автори отделят време и усилия за работа с художник и дизайнер по фасадата, пренебрегвайки важността на „задния двор“. Точно там обаче се крие посланието, което съблазнява потенциалната аудитория, шепнейки: „КУПИ МЕ“ и „ПОВЯРВАЙ МИ“.

Ето някои съвети как да се отнесете към оформянето на тази жизнено важна част от книгата си.

Предайте най-важното за 30 секунди

Забелязвали ли сте, че обикновено разхождащият се из книжарницата човек отделя горе-долу толкова време, за да прецени дадено издание? Привлича се от предната корица, моментално обръща отзад, за да види анотацията, зачита едно-две изречения и… връща книгата на рафта или я разтваря. Ако имахте само 30 секунди да го убедите защо вашата книга е за него, на какво щяхте да наблегнете? Кои елементи щяхте да откроите? Задачата ви е да сте едновременно силно информативни и да подбудите любопитството.

Подбудете емоция и кратък размисъл

Независимо дали става дума за художествена, или нехудожествена литература, целта е бъдещият ви читател да изпита емоция още докато разглежда задната корица. Той иска да знае какво ще спечели от четенето. Какво е посланието, какви проблеми се решават, защо те са значими и дали са предадени интересно. Убедете се, че става ясно какво го очаква по страниците на книгата. Внимавайте обаче да не разкриете прекалено много.

Представете се с няколко изречения

Разкажете за предишни свои проекти (книжни и не само книжни) и/или как сте стигнали до идеята за настоящата книга. Спазвайте правилото за минимален обем и не се отплесвайте да обяснявате коя гимназия сте завършили. Заложете на две-три изречения, които обаче са вдъхновяващи и информативни. Ако установите, че текстът става прекалено дълъг, по-добре го поставете вътре в книжното тяло, преди карето с информация.

Посочете и онлайн адрес(и), където читателите и медиите могат да ви последват.

Подкрепете биографичния текст със своя снимка

На която и позиция да е биографичният ви текст, непременно го илюстрирайте с подходяща своя снимка. Нуждаете се от професионална, актуална портретна фотография с отличен фокус. Нека тя бъде в унисон с жанра на творбата ви. Ако пишете детски приказки, постарайте се да не изглеждате като герой от екшън или като костюмиран чиновник.

Сложете кратък откъс от ревю за книгата

… но само при положение че то е писано от човек/медия, достатъчно известен/на за почитателите на дадената тема или жанр. Подобен подход е очевидно неефективен и крайно непрофесионален: „В ръцете си държите най-добрия пътепис за Монголия! – майката на авторката“

Не забравяйте елементите, без които не може

Уверете се, че дизайнерът е вписал цената и е поставил баркод. Поставете необходимите лога – на вашия проект, на издателството, на друга свързана институция. Всички те, редом с текстовете и снимката ви, трябва да са естетично подредени и в допълващи се цветове. Не правете грешката да препълните визуално корицата с информация.

Не на последно място: изчетете всичко за грешки и проверете внимателно дали елементите са на точните си места. Дали текстът не опира в снимката ви? Дали яркочервеният правоъгълник не прави въпросния черен текст натрапчив и дори нечетивен? Дали всички графични елементи са с добро качество за печат?

Навярно вече усещате, че направата на задна корица не означава просто да помолите художник да нарисува неутрално изображение „колкото да има нещо“. Доверете се на професионален дизайнер и професионален коректор. Още в началото се обърнете към редактор, за да напишете заедно грабващи текстове, които представят вас и творбата в най-добрата светлина.

И не забравяйте: задната корица е тази, която кара посетителя в книжарницата да измине пътя от небрежната реплика „Само разглеждам“ до въодушевената „Ето това е четивото за мен!“.

Превод и адаптация: Петя В. Димитрова

Източник: Diaz, Sandy. The neglected detail: Using the back cover to publicize your self-published book // Blueink, 12.06.20017 [22.04.2019]. Available from: https://www.blueinkreview.com/the-neglected-detail-using-the-back-cover-to-publicize-your-self-published-book/

Ако имате въпроси, свързани с издаването на книгата ви, пишете ни на office@fabrikazaknigi.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: