Творец и предприемач – (не)възможната комбинация в света на самопубликуването

Ако искате да издадете книга заради чистото удовлетворение от това да я държите в ръцете си или да подарите няколко копия на приятели и роднини, за вас комерсиалната страна на книгоиздаването няма значение. По съвсем различен начин изглеждат нещата, когато желанието ви е да продавате плода на творческите си усилия или най-малкото – да възвърнете инвестициите, които сте вложили в издаването на книгата си в голям тираж. В този случай се налага не само да имате ясен маркетингов план за популяризацията на вашето заглавие, но и да сте готови да продавате себе си като автор.

Точно така – да продавате себе си.

Обикновено, когато кажем последното на клиентите, потърсили професионалните услуги на „Фабрика за книги“, пада тежка пелена от тишина. Защо се получава така?

Творец vs. предприемач

Голямото предизвикателство за много автори е, че идеята да продават себе си, им създава усещане за дискомфорт и смущение. Защитната реакция често намира израз в думите: „Те, хората, сами ще разберат за книгата ми и тя ще си има свой собствен живот“. Нерядко се получава вътрешен психологически сблъсък между амплоато на твореца, който създава изкуство, и на предприемача, който трябва да продаде себе си и да потърси пари от публиката си. Друг път самото признание, че искат да печелят от книгите си, кара авторите да се чувстват неудобно.

Какво да правите, когато не сте достатъчно уверени, че да приемете за бизнеспроект книгата си и популяризирането си като автор?

Как креативният интроверт у вас изведнъж да се превърне в човек, който иска от читателите си да му дадат пари?

Не се продавайте – изграждайте връзки

Предлагаме ви един малък трик – забравете за неприятното „задължение“ да се продавате. Вместо това работете върху изграждане на връзки.

Едно е сигурно самопубликуването е дейност, поставяща ви в позицията на предприемач и налагаща да погледнете на публикуването като на проект, от който книгата ви е само една част. Но не и цялата. Винаги имайте едно наум, че колкото и усилия да ви е коствал творческият процес по завършването на ръкописа, работата ви като автор тепърва предстои.

След като изданието стане достъпно на хартия или в електронен формат, трябва да приложите предварителния си план как то да стигне до хората. Не до хората, като широка и анонимна група, а до онези читатели, за които то би било интересно, полезно и релевантно по една или друга причина.

Важно е да не забравяте, че пряката ви цел не бива да бъде еднократно продаване. Правилната стратегия е да изградите връзка с последователи, които ще се интересуват от творбите ви, от посланията ви, от живота ви и от вас самите като личности.

За да постигнете успех, са нужни много работа и търпение. Необходими са отдаденост и време както за изграждането на авторовия ви бранд, така и за да подготвите читателите си за първата или следващата си книга.

Резултатът си заслужава, защото именно поддържането на връзка с читателите ви е онази добавена стойност, която хората ценят. Както и да го кажем, точно тя в крайна сметка продава и книгата ви, и вас самите.

Няколко съвета за финал:

~ Бъдете автентични както в дигиталната, така и в реалната среда.

~ Покажете на читателите си, че сте човек точно като тях.

~ Показвайте им моменти от личния си свят, добавяйте цвят, стил и емоция.

~ Правете подаръци на читателите си.

~ Разговаряйте с тях.

~ Изпращайте им информация за това, което предстои.

~ Споделяйте проблемите, с които се сблъсквате, и ще откриете хора, изправени пред същите предизвикателства.

Може би и те ще пожелаят да купят книгата ви.

Автор: Стела Соколова

Ако имате въпроси, свързани с издаването на книгата ви, пишете ни на office@fabrikazaknigi.bg

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: