Преспакет – какво да включим

Книгата ви вече е в печатницата и трескавата подготовка за популяризацията и премиерата е в разгара си. Докато търсите начини да разгласите предстоящите събития, се оказва, че един от основните инструменти, необходими за работа с медиите, е така нареченият „преспакет“. За какво става дума и какво включва той?

Прессъобщение

На пръв поглед изглежда просто – кой, ако не вие, ще може да представи творбата си най-добре. Все пак вземете предвид следните детайли:

– Съобщението трябва да е не по-дълго от няколко абзаца с по няколко изречения и да представя информацията ясно и по същество.

– То трябва да съдържа новина, любопитна или провокативна информация.

– Най-добре е да подготвите няколко прессъобщения, предвидени за различните типове медии, за журналистите от различни отдели и за различните по фокуса си предавания.

Изображения

Освен неизменната корица на книгата, необходими са 1 – 2 ваши снимки, направени от професионалист, както и покана за събитието с подходящ дизайн (ако планирате такова). Корицата в PDF формат, какъвто е подаден за печат, НЕ е подходяща илюстрация за професионално прессъобщение. Изпратете и нея, и всички останали изображения в JPEG или PNG. Уверете се, че са с достатъчно висока резолюция и същевременно не са по 5 – 6 мегабайта всяко. При нужда използвайте софтуер или онлайн инструмент за конвертиране от рода на PicResize. Имайте предвид и че високата резолюция не е равносилна на добро качество.

Биография

Създаването на кратка, но впечатляваща биография също не е лесно начинание и изисква да отделите достатъчно време. Краткото представяне, което предлагате на журналистите, следва да е в синхрон с целите ви и с авторовия образ, който искате да създадете. Уверете се, че сте включили линкове към профилите си в социалните мрежи, както и алтернативни свои контакти (имейл).

Информация за събитието

Ако анонсирате събитие, добавете списък с фактологическа информация: място, дата, времетраене, водещ, други необходими данни.

Ясен лийд

Лийдът е кратко изречение или анонс, който директно може да се използва за обявяване на новината, свързана с вашето събитие. Представете си рекламите на сутрешните блокове в телевизионните канали и как се анонсира съдържанието за следващия ден. Как би звучал анонсът за предстоящото ви участие? Пишете в подобен стил и не се оправдавайте, че щом като го изпращате до журналисти, би трябвало сами да могат да си подготвят лийд.

С такава подготовка е твърде вероятно да впечатлите всеки журналист. Професионализмът ви ще бъде оценен, а прессъобщението ви – забелязано.

Ако имате въпроси, свързани с издаването на книгата ви, пишете ни на office@fabrikazaknigi.bg

Автор: Диана Бойчева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: