Как да избера име за героя си?

 

Срещате ли затруднения в измислянето на готини имена за героите си? Струва ли ви се възможно да кръстите героинята си Вагена, или вече долавяте, че нещо не е наред с асоциациите, които това име носи? И в двата случая следващите 7 техники, чрез които да се справите с тази тежка задача, ще са ви от полза.

 

Изберете само една дума за име

В музикалните среди това е често срещана практика. Например: Шер, Еминем, Дрейк, Пинк, Моби. Сред българските примери са Графа, Део, Криско, Азис и др. Тези имена не са особено традиционни и едва ли ще ги намерите в някой именник, така че трябва да реализирате (както казва Буревестников от „Опасен чар“) един скрабъл с въображението си. Заиграйте се със звуците от гласни и съгласни, смесвайте рядко използвани букви като „й“, „ь“, „ю“, „я“ и т.н. Добър пример е и Дим от „Портокал с часовников механизъм“ – не само е с очевидно значение, но и отлично описва персонажа.

 

Съставете го така, че да представя същността на героя

Определено има чар в това да подскажете на читателите си за истинския характер на героя си чрез името му. Дж. К. Роулинг е красноречив пример за автор, който залага на този подход. Драко Малфой (Draco Malfoy) – първото име произлиза от „дракон“, а фамилията е с представка mal, която на английски език се свързва със злина и лошо държание. Волдемор (Voldemort) – на латински mort означава смърт, а Vold звучи като mold, което на английски означава плесен. И след като заговорихме за чар и вече споменахме книгата „Опасен чар“, прилагаме и българския представителен лъвли френд Ястребовски, или още Соколинов, Орелски, Буревестников и т.н. Вярно е, че протагонистът от книгата сам избира фамилиите си, но все пак Свобода Бъчварова неслучайно го е насочила към птиците – за да съответстват на неговата волна, рееща се, свободна, нетърпяща моралните ограничения природа.

 

Обърнете баланса между първото име и фамилията

Сменете логиката на имената: направете първото име да звучи като фамилия, тоест да е по-дълго или нетипично за първо име. Нека в този случай фамилията да е кратка, или звучаща неестествено за последно име. Например Лестър Фийлд и Оливие Софрон от книгата на Патрик Рос „Чуждо тяло“. Този метод е подходящ, защото прави името на героя ви запомнящо се.

 

Повтаряйте, повтаряйте… повтаряйте

Не е трудно да се сетите за герои с повтарящи се имена, нали? Майор Майор Майор Майор от „Параграф 22“, също така Хумберт Хумберт от „Лолита“. И все пак не причинявайте това на всички в книгата. Методът кара героя ви да изглежда нелеп и смешен в очите на читателя, така че внимавайте с използването му – само ако наистина си заслужава!

 

Използвайте анаграма

Изберете характеристика или черта, която вашият герой притежава, и съставете името му чрез анаграма. Може да има шеговит оттенък или да е забавна фраза, но това зависи от внушението, което искате да постигнете. Например от „нарцис“ може да стане името Рицанс. Така, когато станете известни и четени писатели и ви попитат как сте измислили името, ще имате готов духовит и оригинален отговор. Не забравяйте да мислите и за бляскавото си бъдеще!

 

Не давайте име на героя си

В този случай можете просто да използвате съществителни нарицателни или всякакви други части на речта. Например Съдията, Детето, Доктора – извор на идеи могат да бъдат професията, възрастта, пола, социалното положение на персонажите ви и др. Звучи доста оригинално, а и така придавате мистика и тайнственост. Добър пример от българските самопубликуващи се автори е книгата на Неви Боджукова „Страх от обичане“, където почти никой няма конвенционално име, а става дума за г-н Специален, г-н Непознат, г-н Сериозен и т.н.

 

Дайте на героя си дълго и респектиращо име

Може би повечето от вас вече се сещат за Денерис Таргериън, Първа с това име, Родената в буря, Неизгоримата, Майка на дракони, Халиси на дотраките, Трошачката на окови, Кралица на Андалите и Седемте кралства на Вестерос (почти). Вероятно в същия момент други изброяват имената на директора на „Хогуортс“ – Албус Персивал Улфрик Брайън Дъмбълдор. Освен че ще избегнете повторенията на името, като разнообразявате с различните му вариации, предимство е и че героят ще изпъкне и ще му придадете по-величествена и влиятелна осанка. Така подбуждате асоциация с дългите имена на кралете и благородниците. Добър пример е също и героят от книгата на Рей Бредбъри „Нявгабъде“ – Гон-Бен-Аллах, Гон Великолепния, пазител на Духовете на изгубените имена.

Все пак внимавайте да не се изгубите сред всичките имена, докато пишете книгата си. Ако изпаднете в несигурност кой, как и защо се казва по даден начин, обърнете се към Гон или по-добре потърсете услугите на професионален редактор или творчески ментор от „Фабрика за книги“. Пишете ни на office@fabrikazaknigi.bg.

 

Превел и адаптирал статията: Мария Гильова

 

Източник: Fox, John Matthew. 13 Ideas for Creating Cool Character Names // Bookfox, 2019. Available from: https://thejohnfox.com/cool-character-names/

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: