Видовете пробни отпечатъци, или как да симулираме бъдещата си книга

В няколко статии сме споменавали и обсъждали създаването на пробна бройка на книга като инструмент за откриване и заличаване на редакторски/коректорски/дизайнерски/производствени грешки и нередности преди окончателното отпечатване на целия тираж. Пробните бройки и отпечатъци са няколко вида и в различна степен отразяват коректно бъдещата истинска книга, която ще държите в ръцете си. Какви са те и какво е важно да знаете за всеки вид?

 

Пробна бройка на книга

Това е екземпляр на отпечатано и подвързано книжно тяло, произведено чрез дигитални печатни технологии. Може да бъде 100% идентичен с реалното книжно тяло, което ще получите впоследствие, само при определени условия:

  1. И пробната бройка, и истинският тираж да бъдат произведени на едно и също място, в условията на дигитален печат.

Ако книгата ви ще се печата чрез традиционна офсетова технология, съществува голяма вероятност видът, плътността и цветът на хартията, използвана при двата типа печат, да се различават, макар по спецификация да са еднакви. Получава се така, защото хартиите за дигитален печат имат собствени характеристики и са малко по-скъпи. Затова и големите печатници използват други типове хартии, отговарящи на същите грамажи, плътност и цветност.

Също така е важно, че малките дигитални печатници обичайно не разполагат с големи тристранни ножове, което изисква книжните тела да се режат ръчно. Това води до отклонения от около 1 – 2 мм в ширината на книгите и съответно е възможно книжното тяло, произведено в дигиталната печатница, да е леко криво.

Друга потенциална причина за разлика с бъдещата истинска книга е, че дигиталните цветни отпечатъци са значително по-наситени от отпечатъците от традиционните печатни машини.

  1. Корицата на пробната бройка да е изпълнена със съответните довършителни работи, които ще се използват и за тиража.

Подходящ пример е, че за да се спести цена и време, понякога върху корицата на пробната бройка не се слага ламинат. Това дава както цветови, така и качествени отклонения от крайния вариант.

Подлепването на една бройка книга обикновено също води до отклонения в качеството. При традиционното производство на книги обичайните бройки, предвидени само за настройка на машината, варират от 15 до 50 и нагоре при много големи тиражи.

  1. Книгата да е с мека подвързия.

Пробните бройки на книги с твърда подвързия в редки случаи могат да се доближат до тези от реалния тираж. В допълнение, цената им е твърде висока. При повечето дигитални печатници създаването на книги с твърда подвързия става ръчно или полуавтоматизирано и е напълно невъзможно да се имитира машинното създаване на бройка книга с твърда подвързия. Шиенето на колите също не може да бъде направено, както при използването на полиграфически шивачни машини. Ето защо не препоръчваме да правите такива пробни бройки. Те биха донесли само разочарование от крайния резултат, който несъмнено може да бъде много по-добър при работа с машини, изискващи големи тиражи.

 

Сертифицирана цветна проба на корицата

Това е пробен отпечатък от специален калибриран цветен принтер, имитиращ с висока коректност цветовете, които би трябвало да се получат при възпроизвеждане на вашия файл чрез печат. Повече детайли за цветната проба на корицата и как да я използвате, можете да прочетете в статията ни тук.

 

Пробен отпечатък на една кола

Отпечатък на печатна машина от реално пуснат тираж на една кола (16 страници) от книгата ви. Обичайно този пробен печат се провежда в присъствие на клиента, като, ако всичко с него е наред и цветовете отговарят на очакванията, се пристъпва към печат на тиража. В подобни случаи печатарят запаметява одобрените от клиента настройки на цветовете и продължава работа с тях. Такъв пробен отпечатък обикновено се разписва от клиента като одобрен и се използва за контрол през цялото време на работа.

 

Фалшиво книжно тяло

Възможно е да се произведе книжно тяло с бели страници или с една и съща печатна кола до запълване на необходимия брой страници. Така подвързано, то ще ви даде представа как ще изглежда вашата бъдеща книга като размери, обем и материали. Практикува се при по-луксозни и сложни изработки, когато е необходима проверка на повече етапи. Подобен двойник може да послужи и за рекламата и маркетинга на изданието, преди то да е окончателно завършено.

 

В заключение ще подчертаем, че е голямо многообразието от възможности за създаване на предварителна представа за бъдещата ви книга и спестяване на главоболия впоследствие. За да избегнете разочарования и нерешими проблеми с вече отпечатания тираж, възползвайте се от пробите, които може да ви осигури вашата печатница, издател или агенция за издателски услуги.

Ако ви се струва, че дори след прочита на горните редове е възможно да объркате сертифицираната цветна проба с пробния отпечатък, пишете ни на office@fabrikazaknigi.bg. 

Готови сме да отговорим и на всички други въпроси, свързани с издаването на вашата книга.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: