Трите точки означават много…

Някога чудили ли сте се защо многоточието се казва така, а се състои само от три точки? Предупреждаваме, че няма да подхващаме конспиративна теория за тройката, която ни дебне отвсякъде: триъгълник, разделението на властите в държавата ни на три, Светата Троица, Трите прасенца, площад „Тройката“, Тримата глупаци, отброяването от стартова позиция до три и т.н. Случайност? Може би. Защото ще говорим за цялото единство от три точки и какво се крие зад него. Крие се много и точно това е причината за името на този пунктуационен символ.

Многоточието е знакът за безкрайност в писането. То може да означава:

– показване на пропусната част от цитат;

– изпускане на дума или част от изречението;

– недовършване на мисълта, недоизказаност в края на изречението;

– придаване на емоционален оттенък.

Освен първото (ако предположим, че знаем или можем да намерим целия цитат), останалите три (случайност?) функции на многоточието могат да са всичко: както цяла вселена, така и само звук от нея.

Макар повечето млади хора да го свързват с трите точки, които виждат, когато някой им пише в момента в Месинджър, многоточието отново се вписва коректно и в тази концепция. Защото то говори за промяната, която не виждаме; това, което се случва, но не е изписано, не е изказано… още или никога няма да бъде. То ни подсказва, че отговорът може да е както: „Обичам те“, така и „Мразя те“. Едната крайност (+). Златната среда. Другата крайност (–). Може би това символизират трите точки в многоточието – двата полюса и средата, както и цялата друга безкрайност от опции между тези три пункта.

Нека вземем за пример заглавието на статията: „Трите точки означават много…“. Как го разбрахте вие? Ето само няколко от предложенията за смисъл, които са възможни (можете да дадете и още):

– „Трите точки означават много…“ (за дълбочината и многопластието за вашия ръкопис) – пример за откъс от цитат;

– „Трите точки означават много… (за мен/наистина/когато си пишем) защото поне говориш с мен, а не ми сийнваш само.“ – за пропускане на дума или част от изречението;

– „Трите точки означават много… (неща)“, „Трите точки означават много…(точие)“ – недовършване на мисълта, недоизказаност;

– „Трите точки означават много…“ (пауза за въздишка на носталгия) – придаване на емоционален оттенък.

Горепосочените значения илюстрират всяка от функциите на многоточието, но в ръкописите на автори, с които работим, най-често се сблъскваме с последната. Предполагаме, че емоцията и страстта, които авторите изпитват, докато пишат, са толкова големи, че цялата тази енергия се съсредоточава в натискане многократно на клавиша с точката. Навярно така се получава многоточие не от 3, а от 4, 6, а понякога и 10 точки. Навярно, пак заради силна емоция, авторите често слагат многоточие и след почти всяко изречение. Нека разгледаме минусите на двете ситуации.

Първо, недейте прекалено често да прикривате думи и емоции, докато пишете, или недейте да превръщате в точки нещата, за които се предполага, че описвате/доверявате на читателите си. Все пак нали затова пишете – да разказвате, а не да премълчавате. Дори да има нещо, което не е казано намясто в ръкописа ви, професионалните редактори ще ви помогнат. Второ, когато използвате определен ефект прекалено много пъти, той вече се превръща в дефект – опитайте се да балансирате.

И накрая, спокойно, не изтезавайте клавиша с точката на клавиатурата си. Колкото и да сте разпалени, докато пишете, всичко ще бъде наред. Дишайте и бройте до 3 (точки)! Нали след всяко многоточие следва нова дума, нова мисъл, нова фраза, нов разказ или нов ръкопис. Накратко, след всяка безкрайност от три точки започва нещо вълнуващо.

Готови ли сте:

1.2.3.

Старт!

 

Автор: Мария Гильова

 

Ако имате въпроси, свързани с издаването на книгата ви, пишете ни на office@fabrikazaknigi.bg.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: