Какво се промени в книгоиздаването през последните 10 години?

Майк Шатзкин е сред основателите и организаторите на Digital Book World, една от световните конференции в книгоиздаването. Той отчита промените в бранша през последните 10 години и систематизира своите наблюдения. Според него големите събития, настъпили след 2009 г., могат да се обобщят в следния списък:

 

  1. Поява на смарт таблети и устройства
  2. Широк достъп до интернет
  3. Поява на Apple Ibookstore
  4. Самопубликуване, успешно по отношение на генериране на приходи и достигане до читатели
  5. Изчезване на границите
  6. Възраждане на независимите издателства
  7. Намаляване на влиянието на Barns & Noble
  8. Увеличение на пазарния дял на Amazon от една пета до над една втора при повечето издателства
  9. Поява на инфраструктура за дистрибуция, достъпна за всеки
  10. Превръщане на аудиокнигите в най-бързо развиващия се сегмент

 

С настъпването на тези събития се налагат промени и в издателските практики. Какви бяха те преди десет години и какви са сега?

 

Преди десет години: Датата на излизане на книгата от печат беше ключова за организиране и разпределяне на издателските бюджети и за усилията за популяризиране. В общия случай маркетингът на една книга се случваше в период от 6 месеца около датата на издаване.

Днес: Всяка книга може да излезе по всяко време. Това влияе осезаемо върху разпределението на бюджетните и маркетинговите усилия, но добавя и ново предизвикателство: да се наблюдава светът, за да се вземат най-добрите решения в какви книги да се инвестират усилията към момента.

 

Преди десет години: Директният маркетинг към читателите беше работа за специалистите.

Днес: Всеки издател изгражда и поддържа имейл бюлетин и собствени канали в социалните мрежи с широко варираща степен на експертност.

 

Преди десет години: Конкуренцията се определяше като „други книги, планирани за същия времеви период и същата потенциална аудитория или служещи за същата цел“.

Днес: Конкуренцията може да бъде специализиран уебсайт или YouТube видео (същевременно всяко от изброените е маркетингова платформа). Дори за невъоръженото око е ясно, че YouТube изрита от пазара редица книги за хоби и как-да-си-направиш-сам. Как предпочитате да се научите да плетете – като се опитвате да задържите иглата и разтворените страници или по-скоро като гледате видео?

 

Преди десет години: Популярните справочници бяха устойчиви попълнения в издателското портфолио. Знам това от личен опит, защото през 1980 г. създадох компендиум с баскетболни биографии, наречен „Играчите“. Опитвах се да привлека същата аудитория като на дългогодишния бестселър на Macmillan „Бейзболна енциклопедия“.

Днес: Дори не бихте и помислили да отворите книга за подобно нещо. „Играчите“ имаше живот онлайн като baseballlibrary.com, преди Wikipedia да я заглуши. А енциклопедията беше заменена успешно преди доста време от сайта baseballrefence.com.

 

Преди десет години: Търговските отдели придвижваха книгите най-вече чрез дистрибутори и посредници, а маркетинговите отдели им помагаха.

Днес: Търговските отдели се свиват все повече за сметка на ролята на маркетинговите, която непрекъснато нараства. Комуникацията с големите клиенти изисква все повече маркетингови умения и информация.

 

Преди десет години: За да се продава една книга, тя трябваше да бъде издадена и разпространена от „легитимен“ издател. Беше наложително, защото, за да премине бариерата на минималните приходи и да донесе печалба, трябваше да се разпространява в големите вериги. Това можеше да стане само чрез големите дистрибутори и търговци на едро, недостъпни за независимите издания и самопубликуващите се автори.

Днес: Съществуват категории книги, най-вече в областта на художествената проза, състоящи се от самофинансирани/спонсорирани/субсидирани издания, достъпни на цени, които никоя пазарноориентирана компания не може да постигне. Всеки автор на заглавие, което си струва усилията, може да си осигури широка дистрибуция, без да се налага да минава през издателство.

 

Преди десет години: Повечето заглавия достигаха до книгоиздателите почти ексклузивно чрез литературни агенти. Съвсем рядко се случваше някой редактор да бъде впечатлен и вдъхновен от дадена книга и съответно да се свърже с автора и да му предложи сделка.

Днес: Стартъпът Callisto Media затвърди идеята, че отношенията в социума подсказват книгоиздателски възможности и посочват какви проекти да се развиват. Поне две мащабни издателства следват подобна стратегия за изграждане на немалка част от портфолиото си.

 

Като резултат от всичко това, познатата ни издателска индустрия се свива. Относително постоянните продажби маскират един плашещ факт и той е, че новите хартиени издания, публикувани от доказани издателства, сумарно се продават все по-малко и по-малко с всяка изминала година. Почти сигурно, те представляват намаляващ процент от продажбите през Amazon и Ingram.

 

За щастие, има балансираща сила. Хората все още четат книги. Хората все още четат много книги от издателските списъци с налични тиражи – книги, които по договор са прикрепени към конкретни издателства. Също така много хора все още предпочитат да четат на хартия вместо на устройство. Тези три аспекта осигуряват защита срещу внезапния срив на солидните книгоиздателски бизнеси. От друга страна, измислянето как да генерираме растеж при класически книгоиздателски модел през 2019 г., е проблем, който все още не е разрешен.

Докато пишех този материал, Amazon сключи сделка за издаване на поредица от книги на Дийн Кунц – един от най-продаваните автори на века. В началото на това десетилетие, когато компанията прокарваше идеята за сключване на договори с известни автори, останалата част от дистрибуторската мрежа даде отпор. Тогава Amazon държеше около 25% от пазара, а днес – над 50%. Предстои да видим дали ще продават успешно Дийн Кунц извън онлайн пространството, но така или иначе структурата им (без посредници) позволява да плащат много по-голям процент от всяка продадена бройка като отчисления за права, отколкото традиционен издател би могъл да си позволи. Всъщност се забелязват знаци за предстоящото. Може би е трудно да се предвиди какво е то, но е ясно, че промените са точно зад ъгъла.

 

Превод: Диана Бойчева

 

Ако имате въпроси, свързани с издаването на книгата ви, пишете ни на office@fabrikazaknigi.bg.

 

Оригинален текст: Shatzkin, Mike. A lot has changed in book publishing in the last ten years // The idea logical company, 23.07. 2019 [11.09.2019]. Available from: https://www.idealog.com/blog/a-lot-has-changed-in-book-publishing-in-the-last-ten-years/

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: