Как да говорим пред публика, без да се притесняваме

За всеки съвременен, активен и уважаващ читателите си автор, презентационните умения и срещите с публика са нещо много важно. Има хора, за които сценичното поведение е вроден талант, но и такива, които се нуждаят от мъничко помощ и съвет от експерт. Представяме ви първата ни гост блог статия, чийто автор е Християн Стоилков.

***

При много хора само мисълта да се изправят и да говорят пред публика, е способна да ги докара до ужас.
Често хората си мислят, че това е нещо, което ни е вродено, че е някакъв вид дарба или талант. Това не е така. Да се изправим и да говорим пред публика, е умение, което голяма част от хората могат да развият.
Родили сме се, без да можем да ходим, без да можем да четем и пишем, без да можем да управляваме автомобил, но сме намерили начин да се научим. Същото е и тук.
На първо място е добре да разберем защо се случва това от биологична гледна точка, защото, за да се справим с дадено предизвикателство, е добре да знаем откъде идва то.
Хората и много на брой други бозайници имаме в мозъците си една част, която се нарича амигдала. Тя е част от лимбичната система, която е отговорна за емоциите, свързани със страх, притеснение, депресия и т.н.


Когато тя бъде активирана, освобождава в тялото ни адреналин и кортизол. От голямото количество адреналин започва да ни трепери гласът. Кортизолът пък е хормон на стреса. От него започват да ни се потят ръцете, да ни се обръща коремът, да ни се иска по-често да ходим до тоалетна и още един куп неприятни неща в нашето тяло.

Какво активира амигдалата, когато се изправим пред публика?

Активира я един от най-големите ни страхове – страхът от непознатото. Изправени сме пред непознати хора (най-често, но невинаги), на открито място (сцена, подиум) и сме в ситуация с неясен за нас изход. С други думи, не знаем какво ще стане и сме уязвими.
Голям процент от хората изпитват страх, притеснение или дискомфорт в тази ситуация. Важното е да не оставяме тези емоции да контролират нас, а ние да контролираме тях.

Как става това?

Щом страхът ни идва от непознатото, посоката, която трябва да следваме, е да направим всичко непознато колкото се може по-познато! Особено важно за хора без много опит.
На първо място е задължително да сме подготвени за това, което ни предстои да кажем, а най-добрата подготовка са репетициите. Като под „репетиции“ имам предвид истинска репетиция, защото много хора просто си мислят наум: „Да, тук ще се представя, след това ще им кажа това, след това другото и накрая ще завърша с тези думи“.
Това не е репетиция, никога не е било и никога няма да бъде.
Правилният начин е както при музикалните групи или танцьорите – на сцената. Изнасяме презентацията си/речта си така, както сме я планували. Разбирам, че рядко е възможно да имаме предварително достъп до мястото, на което ще говорим (ако имаме такъв и е много важна реч/презентация, репетираме там), затова репетираме вкъщи или на друго удобно за нас място. Хубаво е да имаме хора, които да ни дадат обратна връзка, или да се запишем на видео. Така ще можем да се коригираме. Хората, които ни дават обратна връзка, е препоръчително да имат опит и знания в тази сфера, в противен случай по-добре без тях.
В деня на нашата реч/презентация трябва да отидем по-рано на мястото, на което ще говорим, и отново да направим всичко непознато колкото се може по-познато за нас. Да се разходим, да застанем точно на мястото, от което ще говорим, за да свикнем с гледката, да докоснем най-различни предмети, които са около нас. Искаме да се чувстваме комфортно на това място. Можем да си кажем думи от сорта на: „Аз притежавам това място. То е мое“. Това ни дава сигурност и увереност.
След като вече сме свикнали с мястото и започнат да идват хората от нашата публика или нашите гости, ако ще представяме книга, е задължително да започнем да си говорим с тях. Не само с тези, които познаваме, но и с тези, които не познаваме. Това е силно подценявано действие от много лектори и презентатори, а в същото време има силата да превърне нашето представяне в огромен успех. Защо? Защото, говорейки си с хората ни, отново премахваме това чувство за непознати лица, влизаме в социално състояние и целта ни е да създадем положителни емоции у тези хора още преди да е започнала същинската част на нашето представяне. Усмивка или дори смях. Тези емоции са заразителни и останалата част от залата, бидейки свидетел на тях, също ще се почувства много по-комфортно. Така разчупваме ледовете още преди да сме започнали, което е страхотно! Затова в минутите преди да излезете да говорите, бъдете активни и комуникирайте с другите хора.
По време на самото представяне, без значение дали сме хора с опит, или не, е хубаво да се съсредоточим върху три неща:


1. Нашето дишане.
2. Да забавим темпото.
3. И да правим паузи.
Защо тези три? Дишането е кислородът не само на нашето тяло, но и на нашата презентация/реч. Ако дишаме плитко, е още един сигнал за опасност към нашия мозък, което отново би освободило адреналин и кортизол. А ние се разбрахме, че това не го искаме.
Естествената ни реакция е да говорим бързо, защото искаме по-бързо да свърши тази стресова ситуация за нас, но това не ни поставя в най-добрата възможна позиция за успех. Фокусирайте се да забавите темпото и използвайте трета точка, паузи. Паузата е един от най-силните инструменти на всеки лектор/презентатор. Придава тежест и важност на всичко казано преди и/или след нея. Няма по-подходящ начин да премахнем и паразитните думи: ъъъ, ааа, иии… Просто ги заменяме с паузи.
За да говорим успешно пред публика, най-често ни трябват няколко съвета от правилния човек и определено количество практика.
Фокусирайте се върху това да премахнете колкото се може повече непознати елементи преди всяка една ваша изява и ви гарантирам, че ще добиете увереност с много бързи темпове.
Вярвам, че всеки един, който чете тези редове, има какво да ни сподели и има на какво да ни научи. Затова използвайте информацията от тази статия и разкажете вашата история!

Християн Стоилков е експерт по презентационни умения и ефективна комуникация. Помага на заети професионалисти да се подготвят за предстоящи важни презентации, конференции, тренинги и семинари. Води корпоративни обучения и уъркшопи за говорене пред публика и презентационен софтуер. Има 4 години опит като трейнър и е изнесъл над 1000 продуктови и търговски презентации в корпоративния свят. Бил е лектор в „СофтУни“ и УНСС. Обучавал е екипи от А1, „Теленор“, „Виваком“, „Технополис“, „Техномаркет“, „Техмарт“ и Sony. Работил е в презентационна агенция, която е отговорна за едни от най-значимите презентации в България през последните години. Обича да наблюдава хората и да търси отговори защо правят това, което правят.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: