Как да направим книга от блога си

Създаването на книга от блог е популярна практика, широко използвана за целите на маркетинга. В тази статия ще ви представим няколко ясни стъпки, които ще ви помогнат да създадете своето електронно издание, а в един от следващите ни материали може да очаквате повече информация за това как да използвате електронната книга за маркетингови цели.

Каква е разликата между написването на отделни блог постове и създаването на книга.

Разликата е както между това няколко пъти в седмица да бягате по 1 – 2 километра в парка и да участвате в 42-километров маратон в планината. Да се напише блог пост, отнема относително малко време, позволява да експериментирате със структурата и езика и дава възможност да опипвате почвата. Анализирайки кои текстове се възприемат по-добре от публиката, може да се адаптирате и да създавате повече по-желано съдържание.

Създаването на книга предполага цялостно изградена ясна концепция и дава сравнително по-малко възможности за получаване на обратна връзка, преди да имате относително завършен ръкопис.

Как да създадете книга от постовете си

За да създадете книга, е необходимо първо да определите нейната концепция и структура. Нашият съвет е да опишете в една страница какво искате да покажете или научите читателите си. Дефинирайте основното качество на това издание: да носи полезност, да изгражда бранда ви или да дава готова формула и решение на даден проблем. Може да се ръководите от следния пример: „Това е книга за (темата), която помага за (проблема) и е предназначена за (читателите)“.

След като имате тази концепция, може да организирате настоящите си блог постове по темите от нея, както и да видите къде всъщност ви липсва материал. Това ще ви позволи да планирате и напишете допълнителните текстове, които да използвате в книгата, както и за бъдещи постове.

Следващата стъпка би била да редактирате целия материал така, че стилът и изказът в книгата ви да са хомогенни, размерите на главите и изреченията да са съизмерими, а структурата на самите глави да е подобна. Една възможност е всяка глава да започва с обяснение на дадена идея и да следва пример от вашата практика.

След като имате завършен целия текст, необходим за книгата ви, най-добре се обърнете към професионален редактор. Това е човекът, който ще ви помогне да изчистите стила си, ще забележи пропуски и повторения и ще бъде вашият първи обективен бета-читател.

Докато блогът е нещо, което може да променяте във всеки миг, книгата изтеглена от вашите последователи остава тяхна завинаги. Затова отделете време (и средства) да предадете текста и на коректор. Дори най-малките правописни или технически грешки в книга ви ще показват непрофесионализъм, ще подразнят читателите ви и ще уронят престижа ви.

Последните две важни стъпки са да измислите грабващо заглавие  на книгата си и да създадете страхотна корица. Нашият съвет: доверете се на професионалист.

 

Можем ли да създадем блог от книга

Както писахме по-горе, има някои разлики между писането за дигитална среда и за медия като книгата. Това обаче не пречи, ако всъщност имате книга, да стъпите на нея и да започнете да развивате блог, чрез който потенциалните ви последователи или клиенти да ви намират.

Необходимо е да извадите текстовете по глави, да сложите малко контекст под формата на увод и заключение за всяка глава, да обогатите със снимков материал и външни и вътрешни препратки. Ето така може да създадете план за редица блог постове, базирани на написани вече от вас текстове.

И за да разгледате примери на блогове, превърнали се в книги, вижте този списък в Goodreads: https://www.goodreads.com/shelf/show/blog-turned-book.

Очаквайте в един от следващите ни материали повече информация за това как да използвате книгата си за маркетингови цели.

Aвтор: Диана Бойчева

Ако се замисляте за създаване на книга от блога си, пишете ни за безплатна консултация на  office@fabrikazaknigi.bg.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: