Как нагласата към света влияе на писателския ни успех

Какво е характерно за умствената нагласа?

Според психолога д-р Карол Дерек терминът „умствена нагласа“ описва „начина, по който мислим, за да реализираме потенциала си“. Д-р Дерек, както и редица други учени твърдят, че нагласата и възприятието ни към заобикалящата среда могат да бъдат два типа: умствена нагласа за растеж и фиксирана умствена нагласа. Добрата новина е, че можем да се променяме – т.е. двете не са статични величини.

Друга дефиниция е: установен набор от предположения и виждания, характерни за даден човек. Всички те влияят върху поведението ни, от него произтичат действия, а действията водят до резултати. Така се определя и нашето бъдеще.

Както писахме по-горе, умствената нагласа може да бъде фиксирана или основана на растежа. Хората с фиксирана нагласа към света вярват, че способностите им, интелигентността им, дори талантът са вродени качества, които не могат да се променят. Хората с нагласа за растеж вярват, че могат да развиват нови умения и таланти чрез учене и постоянна работа над себе си.

Все пак нещата не са толкова прости, колкото изглеждат. В общия случай ние реагираме несъзнателно на всичко, което ни се случва. Например завършвате ръкописа на романа си, изпращате го на различни издателства и получавате редица откази. Има и няколко насърчителни отговора, но въпреки това никой не иска да се ангажира с издаване на книгата. Ако сте с фиксирана умствена настройка, просто ще решите, че ръкописът ви не е достатъчно добър и не сте достатъчно талантлив писател. Но ако умствената ви нагласа е за растеж, се радвате на насърчителните отговори и те ви мотивират да помислите как може да станете по-добри и какво да промените в представянето си, в ръкописа или в нещо друго.

Помислете как се отнасяте към критиката, която получавате за своето творчество. Слагате ли защитната маска, или опитвате да се учите от получената обратна връзка? Ако сте с нагласа за растеж, няма да възприемате критиката като заплаха или като знак, че не сте достатъчно добри.

Как умствената нагласа влияе върху бъдещето ви?

Умствената нагласа за растеж подтиква креативността. Кара ви да поемате рискове и да се раздавате в писането. За сравнение, при фиксираната умствена нагласа се опитвате да държите всичко в обхвата на това какво е възможно или реалистично. Тя ви пречи да се прострете отвъд посредствеността.

Всъщност умствената ви нагласа определя основата за вашия успех или провал като писател. Задайте си няколко въпроса:

– Често ли си казвате, че нямате достатъчно талант или умения за писане?

– Постоянно ли се опитвате да си доказвате, че сте прави или че знаете всичко?

– Готови ли сте бързо да се откажете?

Ако отговорите ви са положителни, значи трябва да се справите с фиксираната си настройка.

Нагласата за растеж води до непрекъснато желание да се учите. Виждате препятствия, предизвикателства или дори провали, но ги приемате като възможност да се развивате. Виждате потенциала си, базиран на вложеното количество енергия и отдадеността на писането. Не се страхувате да опитвате нови неща. Това се усеща и в писането ви.

Какво може да направите, за да развиете умствената си нагласа за растеж?

Ето някои неща, които ще помогнат да се промените, ако мислите, че е необходимо:

~ Непрекъснато придобивайте нови умения. Винаги развивайте таланта си и никога не се отказвайте. Не се страхувайте от отхвърлянето, а го приемете като част от процеса.

~ Пишете все едно това е работата ви. Дори ако работите нещо друго, отнасяйте се с писането не като с хоби, а като със сериозна работа. Поставяйте си цели и следете дали ги изпълнявате. Вживейте се в ролята си на автор. Повярвайте, че сте истински професионален писател дори преди да сте се превърнали в такъв.

~ Опитвайте нови неща. Не се страхувайте да прекрачите зоната си на комфорт, да се провалите или да сгрешите. Вярата, че потенциалът и талантът ви не са фиксирани по рождение, е определяща за това дали ще развиете пълните си възможности както в писането, така и в живота.

Томас Едисън е казал: „Геният – това е 1 процент вдъхновение и 99 процента пот“. Не твърдим, че може да бъдете всичко, което поискате. В крайна сметка, няма как да пораснете на височина, колкото и да тренирате във фитнеса. Искаме обаче да ви напомним, че професионализмът се изразява в това да се отнасяте към писането с нужната сериозност и да не се отказвате.

Източник: Edens, Kathy. Why Mindset is Important for a Writer. – В: ProWritingAid. 04.12.2018. [прегледан 31.10.2019]. Линк за достъп: https://prowritingaid.com/art/811/why-mindset-is-important-for-a-writer.aspx

Превод и адаптация: Диана Бойчева

Ако имате въпроси, свързани с издаването на книгата ви, пишете ни на office@fabrikazaknigi.bg.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: