Как да продаваме успешно онлайн – за писатели

През 2019 г. екипът на „Фабрика за книги“ имаше възможността да работи по изключително полезната книга за онлайн търговия в България – „Add to cart. 29 експертни мнения за успешно развитие на вашия онлайн магазин“. Специално за вас решихме да резюмираме няколко съвета за онлайн търговията, които може да приложите успешно за продажба на собствената си книга дори ако нямате опит.

Събиране на опит и важност на средата

Изследвайте кои са успешните примери за онлайн продажби на книги в България. Проследете какво е предложението за покупка, кои методи се използват, как е направен сайтът или бюлетинът. В идеалния случай ще успеете да осъществите директен контакт с автора и да почерпите конкретни съвети. Ако може да избегнете грешките, които други хора са допуснали, ще бъдете една крачка напред в начинанието да продавате успешно онлайн книгата си. Ключът за успех тук е да помислите какво може да дадете вие в замяна – да отразите книгата на въпросния успешен автор на вашата страница, да напишете ревю или пък да споделите своя опит, ако е полезен. Винаги се опитвайте да допринасяте, преди да искате.

Технически характеристики на представянето

Мислите си, че подробностите, които виждате на продажбената страница на някой електронен магазин, не са от голямо значение? Повярвайте ни, всеки детайл е важен. Доказано е, че продукти с цени, завършващи на 9, имат с 30% по-висока конверсия (отношението между броя продажби и броя посетители), отколкото продукти с по-ниска цена, която завършва на 4.
Друг фактор на представянето: доброто описание съдържа повече от 5 качествени снимки и поне 500 думи текст. Качването на видео повишава още повече заинтересоваността на посетителите.

Колкото повече, толкова повече

Как да достигнете до потребителите? Истински успешните онлайн търговци използват всички инструменти – Facebook реклами, онлайн бюлетин, видеа, PR. Вероятно за начинаещия дигитален търговец това звучи като непреодолима планина с трудности. Истината е, че не е лесно, но всеки успех се постига с малки стъпки и в дългосрочен план. Затова помислете какво искате за себе си след 5 години. Ако отговорът е: „Да печеля пари от книгите си и да бъда успешен автор“, може би е време да започнете усилената работа по привличане на аудитория.

Лендинг (продажбена) страница

Един адрес, една страница с представяне на книгата, на автора, на допълнителни ревюта и с лесна и бърза възможност за покупка. Всичко – разположено във вертикален дизайн и удобно за ползване през мобилно устройство. Това ще ви даде възможност бързо и на ниска цена да организирате собствения си канал и да печелите пари от книгата си веднага. Очаквайте скоро предложението ни за специална лендинг страница, разработена за продажба на книги.

Клиенти

Регистрирате ли първата си поръчка – това е само началото. Неразделни от продажбения процес елементи са: книгата да пристигне при почитателя ви в добър вид, навреме и с подходяща куриерска услуга. Подхождайте към клиентите си с необходимото внимание, а ако смятате, че не можете да се справите сами или просто нямате време – потърсете фулфилмънт услуги. Фирмите, работещи в сферата на фулфилмънта, предлагат да оставите при тях своите книги и да им препращате поръчките си. Извършват цялото клиентско обслужване срещу малка такса.

Откъде да започнете?

Започнете от социалните мрежи – записвайте сторита и кратки видеа, документирайте дейностите, свързани с книгата. Всичко това е интересно на аудиторията ви и ще привлече внимание към вас и вашия продукт. Споделяйте и бъдете открити. Успоредно с това, планирайте по-трудните детайли като лендинг страница, маркетингова фуния, реклами.

Във „Фабрика за книги“ винаги се стремим да предлагаме на клиентите си това, което наистина искат. През последната година установихме, че една от най-големите пропасти в работата ни е между писателите и продажбите. Затова през 2020 г. ще предложим цялостно решение за продажби, създадено специално за автори на книги. Очаквайте!

Автор: Диана Бойчева

Ако имате въпроси, свързани с издаването на книгата ви, пишете ни на office@fabrikazaknigi.bg.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: