„Намери“ и „Замести“: клавишни комбинации за напреднали автори

Използвате ли Ctrl+F? Дори и да нямате представа какво е това, поне не сте сами. Оказва се, че голям процент от потребителите на интернет браузъри и програми за текстообработка не са наясно с функцията „Намери“. Изненадващо или не, тя е най-добър другар за най-различни професионалисти, като авторите и редакторите също са част от тази група.

Ако все още не разбирате за какво става дума, отворете документ с текст в Word/Open Office Writer/Google Docs и натиснете едновременно клавишите Ctrl и F. Моментално ще се появи прозорец, в който софтуерът ви пита какво искате да търсите из документа – текст, коментари, изображения. Ето как може да се възползвате от функцията „Намери“, докато пишете или редактирате. Решите ли да се възползвате, гарантирано ще спестите време и усилия и ще допускате много по-малко редакторски и коректорски грешки.

Как да намерите конкретен откъс/дума в документа?

Някъде в началото споменавате големия пожар в Чикаго от 1800 и някоя година и сега ви се налага да го посочите отново, но нямате представа коя беше точната година. Просто напишете в полето за търсене „18“ и функцията ще изкара всички места, където тази комбинация е използвана. Ще видите, че на 23-та страница от романа сте посочили 1871 като година за пожара. Навярно вече си мислите – добре, това мога да го намеря и в Гугъл. Ако ви е по-лесно, действайте така, а запазете Ctrl+F за нещата, които ги няма в интернет.

100 и колко зомбита описахте, че се щурат в града на новата ви хорър книга? Напишете в полето „1“ и програмата ще посочи всички случаи, в които сте използвали единица, включително и като част от 180. Искате да повторите заканата, която героят изрече, преди да тръгне на лов за зомбита, докато се качваше на коня си и отваряше дисагите? Напишете „кон“ и програмата автоматично ще ви препрати в конкретната сцена, където се крие заветната реплика. Ако пък има прекалено много съчетания с тази дума, пробвайте с „дисаги“ или друга, която помните, че сте ползвали в случая.

Как да се саморедактирате майсторски?

Използвайте Ctrl+F, за да откриете повторения, които упорито бягат от погледа ви. Ако ви се струва, че нещо го имаше малко по-нагоре, вместо да скролвате като за световно, просто напишете думата в полето за търсене. Бъдете нащрек и кои думи са ви любимци и пуснете търсачката да проследи колко пъти ги има в текста ви. Подсказваме ви, че сред обичайните заподозрени са „това“, „сякаш“, „има“, „няма“, „всъщност“, „факт“, „започна“, „така“, „нещо“.

Когато търсите за определен глагол, впишете само част от него (например корена), за да ви излезе във всички лица, числа, времена. Ако се опасявате, че героите ви прекалено често започват това и онова, въведете в полето за намиране „започ“.

Как да замените символ/дума/словосъчетание?

На няколко пъти във файла сте използвали думата „претекст“, но упорито сте я изписвали погрешно като „предтекст“? Дадете ли си сметка за грешката си, няма нужда да търсите с Ctrl+F всичките случаи и да замествате ръчно. Вместо това натиснете едновременно Ctrl+G, изберете опцията „Замести“ (Replace) и поискайте „предтекст“ да се замести с „претекст“. По същия начин можете да преименувате даден герой в целия текст. Решавате, че Гвендолин вече ще се казва Ерин – знаете как да действате.

Досещате ли се, че можете да използвате тази опция и за да изчистите досадните струпвания на интервали, които често се получават, докато пишете? Просто задайте на софтуера да намери всички комбинации от два интервала (  ) и да замести с един ( ).

Как да боравите с „Намери“ и „Замести“ като истински професионалисти?

Вече ползвате двете опции що-годе умело и един ден си изяснявате, че пряката реч винаги започва с тире и никога с дефис. Справяте се с кашата, като зададете на софтуера всички комбинации „-“ да станат „–“… И с изненада установявате, че изведнъж всичките „по-“ и най-“ са станали „по–“ и „най–“: „по–тънък“, „по–красив“, „най–умен“. Така вече са абсолютно погрешно изписани. За да не се стига до тази ситуация, когато коригирате пряката реч, непременно задавайте „- “ да стане „– “, тоест да има интервал (шпация) след тирето и дефиса.

Шпацията често е от съществено значение по отношение на „Намери“ и „Замести“ и затова ще споделим пример от издателската практика. Веднъж екипът на „Фабрика за книги“ реши в една цяла книга „км“ да е изписано „километра“. Зададохме какво да се промени, как и… Освен че всички съкращения „км“ станаха „километра“, също и думи като „тъкмо“ се превърнаха в „тъкилометрао“. Досещате се, че правилно би било да зададем всичките „ км “ да станат „ километра “ – с интервал накрая и в началото.

За финал, ето още основни клавишни комбинации (keyboard shortcuts), които да запомните и прилагате, за да си спестите време и главоболия.

Ctrl+S – запаметяване на файла.
Ctrl+A – маркиране на целия текст.
Ctrl+C – копиране на маркирания текст.
Ctrl+V – поставяне на маркирания текст.
Ctrl+X – изрязване на маркирания текст.
Ctrl+Z – отмяна, т.е. една стъпка назад.
Ctrl+U – подчертаване на маркирания текст.
Ctrl+B – удебеляване на маркирания текст.

Може да изглежда, че скролването нагоре-надолу и намирането с очи е достатъчно ефективно и отнема по минута-две. Замислете се обаче колко неща търсите, копирате, поставяте, променяте ежеминутно в текста си. А колко пъти се налага да натискате десния бутон на мишката и да избирате дадената опция от цял списък? Умножете приблизителния брой по 4 – 5 секунди за всяко кликане. Така, освен да установите, че сумарно губите часове и дори дни, ще разберете също защо истинските професионалисти използват клавишни комбинации в работата с даден софтуер.

Автор: Петя В. Димитрова

Ако имате въпроси, свързани с издаването на книгата ви, пишете ни на office@fabrikazaknigi.bg.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: