Как да изградите и да поддържате връзка с последователите си. Тренировки за шампиони

Без значение от това дали сте автор, фитнес инструктор или брокер на недвижими имоти, вероятно използвате профилите и каналите си в мрежата, за да популяризирате това, което правите. Интернет ви дава възможност за присъствие и контакт с много хора, а и не по-малко важно: вашите конкуренти също са там.

 

Но как се справяте?

  • Публикациите ви привличат ли интереса на нови последователи?
  • Поддържате ли интереса на хора, които вече знаят за вас?
  • Стига ли ви времето при всички останали задачи, които имате?
  • Какво правят вашите колеги, с които делите един и същ пазар за внимание?
  • В крайна сметка – успявате ли да продавате себе си като личен бранд?

 

Не, това не е въпросник, който цели да ви накара да си признаете за най-големите си кошмари. Нито пък е място за хвалби, защото целеустремените хора знаят, че винаги може и повече. Все пак запишете отговорите на лист хартия или на телефона си, за да се върнем на тях 3 минути по-късно.

 

Преди това позволете да ви разкажем една история за: 

Повдигане на тежести и преобръщане на обстоятелства

Питър Сейдж е предприемач с двадесет и пет годишна бизнес кариера. Освен това е и международно признат презентатор и водещ експерт в областта на човешкото развитие, лидерство и мотивация.

В началото на 2017 г. заедно с екипа си е в разгара на подготовката за Sage Business School (SBS). Изведнъж обаче семинарът, за който са си платили участници от целия свят, е отменен заради едно вълнуващо житейско отклонение. Оказва се, че Питър е задържан за неуважение към съда по гражданско дело и му се налага да излежи няколкомесечна присъда в един от най-непоносимите затвори във Великобритания.

Случилото се е напълно неочаквано и оказва огромно влияние върху всички аспекти на живота му. Стопява паричните му активи, става причина за анулиране на сватбата му, отприщва вълна от злорадство и подигравки в пресата. Що се отнася до отменения Sage Business School, кризата е финансова, но не по-малко и репутационна.

Въпреки случилото се, немалка част от най-лоялните последователи на Питър Сейдж запазват вярата си в него и му изпращат своята морална подкрепа. За тези, които не са поискали възстановяване на платените билети за семинара, е отключено съдържание, което им позволява да учат и да напредват с личното си развитие.

Не след дълго Питър започва да пише писма на ръка от затвора и да ги изпраща до елитните си коучинг групи. В тях той разкрива прозрения и техники, благодарение на които не само се справя с текущите си житейски проблеми, но и ги превръща в събития, от които той самият също се учи и расте.

 

 

От затвора до топ класациите на Аmazon

 

По-късно колекцията от тези писма се превръща в книга бестселър на Amazon и благодарение на това много хора, които до този момент не са чували за нейния автор, научават кой е той. Тhe Inside Track e преведена и издадена и на български език („Въпреки всичко“, издателство „Ракета“, 2019 г.), а инициаторът за това, Диана Бойчева, e пряк свидетел на отменения SBS през 2017 г. Тя е и сред хората, за които е отключено безплатно съдържание тогава.

„За мен това беше период на големи скокове, на силна мотивация, период, през който генерирах силна вяра в себе си и във факта, че няма невъзможни неща и че няма твърде големи цели. Период, през който подредих ценностите и приоритетите си така, че да съм спокойна за решенията, които взимам в ежедневието си“, споделя Диана.

 

Не е нужно да попадате зад решетките

 

За сметка на това, всеки път, когато си казвате, че обстоятелствата ви пречат, че не ви стига времето или въображението, за да ангажирате вниманието на своята публика със себе си, бихте могли да си припомняте историята на Питър Сейдж. Лишаването му от физическа свобода не само че не срива реномето му на експерт в областта на човешкото развитие и мотивация, но и го затвърждава. Ако случаят не беше действителен, можехме да видим в него добър сценарий за ефектна реклама.

Нещо повече – в трудна за себе си ситуация, Питър не забравя за своите лоялни последователи и им се отблагодарява със стойностно съдържание. Освен това, вместо да се отчайва от обстоятелствата, в които е попаднал, той документира случващото му се и добавя към фактологията експертните си техники, които ползва, за да се справя с трудностите. Създава ново съдържание, при това на регулярна база (изпраща писмата си от затвора на всеки две седмици), и така напомня за себе си и значението, което има.

 

Как може тази история да работи за вас?

 

  • Не се оправдавайте с липсата на време. Дори и да нямате такова, да пишете Facebook публикации, тичайки между две спортни зали или за среща с клиент, който може би ще ви се довери за голяма имотна сделка, винаги можете да запишете звуков файл. Включете в него петте най-важни съвета за това как да поддържаме добра физическа кондиция или своите мисли по темата за строителството в южните столични квартали. Когато можете, свалете записите като текст или ако предпочитате, направо си направете подкаст.
  • Документирайте това, което ви се случва. Всеки ден имате възможност да направите снимка на работата си, а дори и кратко видео. Хората обичат да виждат тези неща.
  • Разказвайте за тези, на които успявате да помогнете. Благодарение на вас, някой е постигнал физическа форма, която го прави щастлив? Разкажете за това, покажете щастливото лице на този човек. Помогнали сте на младо семейство да намери мечтания дом – каква по-хубава приказка за други хора, които все още търсят своя? Вдъхновили сте някого с поезията или картините, които създавате? Напишете и споделете.
  • Мислете стратегически. По-напредналите от вас, тези, които искат да бъдат шампиони, един ден ще издадат и своя книга. И кой знае, може също да оглавят класациите с нея.

 

Автор: Стела Соколова

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: