Искам да пиша, но нямам практика

Много често хората си мислят, че след като са добри оратори и мисълта им е ясна при разговор, значи така ще е и в писането. Или че щом четат много и различни книги, ще се справят и с писането им. Тъй като декември е магичен и одухотворяващ месец, решихме да ви вдъхновим за повече практика в писането. Няма нужда веднага да седнете и да захванете роман или поема, ако сте все още несигурни. Време е обаче да започнете с малки, но надграждащи и ефикасни стъпки.

1. Само с говорене не става

Седите си, гледате как хрущящо вали снегът и ентусиазирано се захващате да творите. Установявате обаче, че върви много трудно и е голяма мъка. Давате разказа за мнение на някой откровен приятел, но той не е впечатлен. Разочаровате се и едва ли не се отказвате от мечтата си да станете автор. По-скоро решавате да пускате снежни сторита в Instagram.

Междувременно размишлявате защо писането не ви спори, след като околните ви разбират, когато обяснявате устно, смеят се на забавните случки, ядосват се с вас, скърбят, когато им разказвате тъжна история? Много просто: това са два съвсем различни вида комуникация, всеки със своята специфика. Устно общуване практикувате всеки ден, а писменото обикновено се изчерпва с едно-две изречения. Следователно, за да се справяте като автор (който комуникира с читателите писмено), е нужно да имате много практика в съответния вид общуване. Не казваме задължително да пишете разкази и романи ежедневно. Упражняването на тази комуникация може да се получи и чрез много по-лесни и не толкова ангажиращи и сериозни стъпки.

2. Трупане на умения чрез опит

Когато се качите за първи път на кола, няма как да карате без грешка. Даже и да вземете книжка, пак не сте перфектните шофьори, защото ви трябва опит. А той как се придобива? С практика. Същото е и с писането. Даже да завършите курс или магистратура по творческо писане, препоръчително е да се учите и да се упражнявате както по време, така и след това, за да сте добри автори. Даже да издадете първата си книга, хубаво е да продължавате да трупате нови знания чрез опит. А как да направите това лесно и без да давате пари?

Първо, можете просто да се концентрирате върху качеството на личната си комуникация. Когато си пишете с някого, отделяйте повече време, за да изпипвате текста. Поставяйте си и творчески задачки. Например, като обяснявате на приятел някаква случка, задайте си условие да е с максимум 15 думи; да има само съществителни и междуметия; да бъде само със съществителни и глаголи (без прилагателни) или напротив – да е с колкото може повече глаголи, за да е по-динамично и напрегнато. Ако пък пишете служебен имейл, изградете го максимално разбираемо. Обяснете и структурирайте така, че четящият да не връща отговор с уточняващи въпроси. Тествайте различни варианти и при двата случая и наблюдавайте обратната връзка от приятеля или колегата. Да, ще изгубите малко повече време, но всяка отделена минута ви доближава до сбъдването на мечтата ви да сте автор.

Второ, има много възможности от рода на Коледното предизвикателството на „Фабрика за книги“. То ви дава шанс да се упражнявате, без да използвате приятелите и колегите си като опитни мишки (шшт, спокойно, ще си остане между нас). Освен това можете да получите награди, свързани с амплоато ви на автори. Срам ви е, че вероятно ще сгрешите или ще се изложите? Ако сте с тази нагласа, сигурно никога няма да се престрашите да пишете, а ще си останете само с говоренето. Всъщност и най-големите герои се страхуват, но са наясно, че креативността идва със смелостта. Въпросът е дали ще сте достатъчно смели, за да преодолеете тази бариера.
Трето, съществуват всякакви безплатни онлайн курсове. Да, повечето от тях са за писане на английски, но всъщност са важни методите и принципите, които ще научите от тях – езикът е просто средството. Някои са платени, като цените варират. (Очаквайте скоро изненада от „Фабрика за книги“ и в тази насока.)

3. Исках, ама нямах желание

Мотивацията е най-важното по пътя към целта и сбъдването на мечтата. Важно е тя да идва отвътре, а не отвън. Бъдете възможно най-активни не защото сте отделили пари или време за това, нито защото някой ментор ви натиска и води за ръка, а понеже вие искате и е важно за вас. Бъдете наясно със себе си, тоест защо го правите: защо искате да пишете или да станете автор. Когато си отговорите на този въпрос, ще вървите напред въпреки страха, въпреки срама, въпреки вероятността за грешка. Въпреки всичко, както се уверява Питър Сейдж.

Ето защо опитайте се да тренирате писателските си умения по всеки възможен и удобен начин. И не го правете толкова заради наградите, а заради опита и практиката. Пишете така, сякаш сте най-великите автори и сте сигурни, че ще създадете шедьовър. Убедени сме, че скоро тази ваша нагласа ще стане реалност!

Автор: Мария Гильова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: