Как да рекламирате книгата си, без да изкачвате Еверест

 

През 2016 г. гражданин на република България сподели пред журналист, че е искал да гласува, но е нямал желание. Днес култовата фраза често влиза в обращение, когато шеговито искаме да аргументираме действията си и най-вече липсата на такива.

Мнозина са и авторите на книги, които желаят от цялото си сърце да стигнат до „възможно най-много читатели“, но просто не са готови да работят за това. На пръв поглед звучи парадоксално и нелогично, но подобна позиция има своето обяснение. Истината е, че „Искам, но нямам желание“ е колкото смешно, толкова и напълно реално описание на два поведенчески фактора, които съжителстват с всеки от нас – волята и мотивацията. Преди да изпием кафето си с тях и да разберем дали ще постигнем желания напредък, нека ви представим някой, който ги познава много добре.

Силата на малките крачки

Страхил Иванов е един от най-успешните фитнес треньори в България. Той не просто трансформира телата на своите клиенти, но и работи усилено върху начина им на мислене.

Oсвен всичко друго, има и три издадени книги. В „Мотивирай себе си“ разкрива своята лична история и споделя методите и стратегиите си за мотивиране, а „Трансформирай себе си“ е посветена на тайните му за влизане във форма и отслабване. След успеха на двете издания авторът представя на читателите си и „Силата на малките крачки“, в която показва как чрез поставянето на малки постижими цели можете да си гарантирате, че ще напреднете в желаната от вас посока.

 

Дори да не сте попадали на Facebook страницата Fit with Strahil (350 000 харесвания) и въобще да не се интересувате от фитнес, със сигурност вече се досещате, че Страхил има познания на тема писане, издаване и рекламиране на книги, както и на тема воля и мотивация. Нещо повече, цяла глава от „Силата на малките крачки“ е посветена именно на тях и това не е никак случайно. Нека опитаме да приложим наученото от нея, за да разрешим „малкия“ проблем с липсващата реклама на вашата книга.

 

 

Мотивацията е бонус

Искате да ви четат, искате да продавате, искате да бъдете популярни? Ако е така, със сигурност имате и мотивация, и енергия да рекламирате книгата, върху чиято предна корица стои вашето име. Звучи лесно и не се налага да се насилвате.

Проблемът е, че както има дни, в които нещата ви изглеждат напълно постижими, така има и такива, когато не ви се прави нищо, липсва ви авторово самочувствие или пък „истинската“ ви работа ви ангажира прекалено много, за да отделяте време на популяризацията на книгата си. На същия принцип – не можете да разчитате на желанието си, за да реализирате рекламен и маркетингов план с постоянство и във времето, защото то, вашето желание, е силно повлияно от емоции и непредсказуеми обстоятелства. Мотивацията е силен и хубав импулс, но, за съжаление, е и променлива, която можете да управлявате много трудно. Ето защо Страхил Иванов съветва да гледате на нея като на бонус. Ако сте мотивирани да рекламирате себе си като автор – чудесно, ако не – няма проблем, защото така или иначе не бива да разчитате на мотивацията си, за да предприемете действия.

 

Нужни са ви воля и дисциплина

Голямото предимство на волята е, че можете да разчитате на нея, независимо как се чувствате или колко зает и напрегнат е вашият ден. Разбира се, макар да е вярно, това твърдение не разрешава от само себе си проблема с усилията, които трябва да полагате за своята реклама. Волята не е неизчерпаем ресурс и както много сполучливо е сравнена в „Силата на малките крачки“, тя е като мускул, който се изморява след употреба. Добрата новина е, че същият този мускул може да се подсили с малки, но редовни упражнения.

Вместо да изкачвате Еверест, започнете с 10 стълби на ден

Не си поставяйте огромни и непостижими цели, които да ви обезсърчат и демотивират. Концентрирайте се върху постижими и малки задачи.

–  Ако например не знаете как да ползвате социалните мрежи като инструмент за реклама, не си обещавайте, че за един месец ще станете Facebook експерт.

+    Вместо това отделяйте по 15 минути на ден, за да публикувате различни неща в своята страница. С времето ще видите кое работи и кое не, а освен това ще напомняте на читателите си за себе си и своята книга.

–  Не се опитвайте да усвоите тънкостите на SEO oптимизацията помежду всички останали задачи, които имате.

+   Но пък помислете кои 10 ключови думи са важни за вас като личен бранд, както и за написаната от вас книга. Когато си направите списък, започнете да вкарвате думите от него в платените си реклами.

–  Забравете за вниманието на всички медии, които само чакат да разберат, че книгата ви вече е факт (няма такова нещо).

+ Вместо това си изберете три, чиято публика се припокрива с вашата, и направете всичко по силите си, за да стигнете до тях.

Или с други думи: правете малки стъпки, за да подсилите волята и самоконтрола си. Тези усилия гарантирано ще ви се отплатят във времето. А и в отчетите с продажби на вашата книга.

Автор: Стела Соколова

 

 

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: