За 2020 си пожелавам книга

Искате ли да ви издадем една тайна? В навечерието на новата година всички искаме едно и също, независимо дали ще е здраве, нова кола, по-чист въздух, или дебютна книга. Всички си пожелаваме щастие, то е събирателното на желанията ни. Ако получите това, за което сте си пожелали в новогодишната нощ, в крайна сметка ще сте щастливи (поне за определено време). Така че всички съзнателно или подсъзнателно просто търсим това чувство дали под формата на включване в инициатива, или на изпълнение на мечта – например издаването на новата ви книга.

И сега какво? Подредили сте украсата вкъщи и докато игличките на коледната елха гъделичкат масленочервените, охранени играчки, вас ви човърка една по-бодлива и от зелената ви дружка мисъл. Какво искам да ми се случи през новата 2020 година? Да си купя нова печка, телефон, апартамент? Или да напиша и издам мечтаната книга? А може би и двете?

Ние, от „Фабрика за книги“, искрено се учудваме защо го отлагате още. Може би сте си казали, че ще го направите през новата 2020 година „начисто“ и за да сте сигурни, че ще ви се получи? Съвет: не ставайте като онези, които се опитват да спрат тютюнопушенето и винаги оставят изпълнението за следващия ден, месец или година. Или се убеждавате, че вашата книга е просто една прищявка, а не мечтата ви? Тогава защо, за бога, все още четете тази статия, а не гледате „Сам вкъщи“ или обяви за бъдещия ви апартамент? Също така може би се страхувате от неуспех и затова постоянно отлагате поемането по издателския път?

Спрете, огледайте се. Вижте добре коледната си украса. Почти във всяка къща има такава, но навсякъде е различна, понеже всеки влага лично и уникално нещо от себе си в нея. Нима е грешка или провал, че тя не е еднаква навсякъде? Не, някои хора ще дойдат у вас на гости и ще възкликнат колко е красива, на други няма да има направи впечатление, а трети все ще намерят някакъв кусур. И с ръкописа ви е същото – просто го напишете, а оттам нататък има редактори и бета-читатели, които ще ви помогнат в усъвършенстването му.

Сигурно ще възразите, че покрай празниците не можете да намерите вдъхновение и време за писането на книгата ви? Следобяд, вместо да довършвате трапезата от обяда или да се чудите как да седнете на поредната маса, защото вече сте преяли, просто се наместете близо до прозореца и съзерцавайте света отвън. Това би помогнало за смилането не само на храната в стомаха ви, но и на идеите в главата ви: виждате гасненето на слънцето отвън и в стаята, но и избистрянето на идеята за книгата ви. Вгледайте се отблизо и в играчките на елхата. Всяка  лъскава топка е като преспапие с отделна вселена, пречупваща с плацентената си повърхност действителността – точно като вътрешните светове на героите в ръкописа ви. А гирляндите? Вият се около звездата и свързват всички тези кръгли планетки от характери – точно както сюжетните линии обединяват съдбите на героите ви в разклонения и бодлив сюжет, наречен елха.

Е? Какво чакате? Защо още четете гротескно-мечтателни сравнения, вместо да седнете да творите? Пожелаваме ви през новата 2020 година ролите ни да се обърнат: вие да пишете текст (за книгата си), а ние от „Фабрика за книги“ да го четем като част от процеса по издаването му. Весели творчески празници!

 

 

Автор: Мария Гильова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.

Нагоре ↑

%d блогъра харесват това: