5 причини да използвате книга за рекламата на бизнеса си

Без значение какво правите, каква е каузата ви или мисията, която имате, вие трябва да рекламирате дейността си и да я популяризирате с възможно най-добрите за това средства.

Къде и как? Чрез кои медии и канали? С каква инвестиция от пари и време?

Отговорите на тези въпроси зависят от профила ви, от рекламната агенция, която сте наели, или от маркетинговия ви екип. Много често са свързани и с вашата лична стратегия, а не на последно място, трябва да бъдат съобразени и с това къде са вашите клиенти.

Въпреки условностите, тук ще откроим пет универсални и основателни причини да включите книгата в рекламния си микс.

 

  1. Издаването на книга ще ви накара да синтезирате най-важните си послания

Със сигурност бизнесът ви има мото и мисия. Най-вероятно сте формулирали и проблема, който разрешавате за хората (ако не сте, нека бъдем откровени – самите вие имате сериозен проблем). Но невинаги и не обезателно тези важни неща стоят видимо, ясно и публично. Е, ако досега сте отлагали по някаква причина кратките и стегнати описания за сайта си и профилите, които имате в социалните мрежи, форматът на книгата ще ви мотивира. Сериозните усилия, които ще са нужни за създаването на качествено съдържание, ще ви организират да структурирате основните си послания, да изведете водещото между тях, да ги развиете, аргументирате и онагледите с примери. Веднъж след като тази работа е свършена, можете да използвате резултатите за дигиталното си присъствие, за публичните си срещи, както и за преговорите с потенциални партньори.

  1. Вашата книга носи авторитет за името и бранда ви

Чували ли сте репликата „Днес всеки има книга“? Обикновено се изговаря с ирония и скептицизъм, но най-вече от хора, които просто държат да изразят мнение. Представете си обаче как казвате „А това е моята книгата по темата, по която съм експерт“ и се насладете на ефекта, който бихте предизвикали.

Каквото и да си говорим, книгата остава и завинаги ще бъде артефакт, който приковава вниманието и носи авторитет за автора си или организацията, която стои зад нея.

  1. Книгата ви дава независимост

 

Всеки маркетолог ще ви каже, че където и да присъствате в дигиталното пространство, сайтът ви е единственият истински ваш канал – така наречената оwned media. Всички останали платформи като Facebook или YouTube са „чужди“, принадлежат на някой друг и присъствието ви там е партньорство с взаимна полза – вие генерирате съдържание за тях, те ви дават сцена и връзка с клиентите ви. Друг е въпросът доколко тази връзка е органична и доколко допълнително платена.

Е, освен сайта, книгата също би била изцяло ваша медия. Нейното съдържание ще бъде напълно независимо от новите правила на Google, диетата, на която е Марк Зукърбърг, или други подобни фактори.

  1. Книгата разкрива вашия индивидуален стил

Независимостта на личната ви медия, книгата за вашия бранд, ще ви позволи  100% да демонстрирате същността си. И това ще си проличи както от структурата на текста, така и от дизайна и оформлението. Изданието, което ще показвате и/или хората ще теглят като линк, може да бъде напълно синхронизирано с бранд стилистиката ви и да играе ролята на ефектна визитна картичка за представянето ви. Ако пък решите да направите аудиокнига за бизнеса си, а от нея да звучи вашият глас, внушението и идентификацията с това, което правите, биха били много силни.

  1. Книгата е точка на контакт

Както и да решите да дистрибутирате книгата за своя бизнес или областта, в която сте експерт, тя винаги ще ви дава повод за срещи и близки контакти с потенциални съмишленици и клиенти. Можете да продавате книгата си на събития, които организирате, да я превръщате в повод за публични лекции, да я обещавате като подарък към услуга, която продавате, и какво ли още не. Всички тези ситуации ще се превръщат в точки за контакт с хората, до които искате да стигнете. Какво по-хубаво от това?

Автор: Стела Соколова

Ако идеята за книга за личния или корпоративния ви бранд ви е станала една идея по-близка след прочетеното, но не знаете откъде да започнете с реализацията, свържете се с екипа на „Фабрика за книги“. Можете да запишете своя час за консултация на оffice@fabrikazaknigi.bg.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

<span>%d</span> блогъра харесват това: