Съединението прави салата, или как да разсмеете читателите си

Ако се посъветвате с някой професионален комедиант каква е тайната за разказването на смешни истории, възможно е да получите отговора: „Трябва просто човек да е забавен, няма как иначе“. Макар според повечето хора чувството за хумор да не може да се научи, що се отнася до вкарването на смешни елементи в текст, каузата не е обречена. Ето защо подготвихме купчина съвети как да развеселите аудиторията си.

Изненадайте читателите. Смехът се поражда от изненада. Уверете се, че не разводнявате смешното с купчина думи и че спирате веднага след въпросното смешно. Както е казал Радой Ралин: „Съединението прави салата“.

Поучете се от стендъп комедиантите. Наблюдавайте какво се харесва на аудиторията и какво е уж смешно, а не буди реакции. Споделете с близки и приятели историите, които са ви се сторили весели, и проверете такива ли са наистина. Не пречи и да погледате онлайн.

Не подценявайте черния хумор. Спестяваме ви какъвто и да е пример с черни вицове и ви поздравяваме с два цитата от П. Г. Удхаус: „Има само един лек за побелели коси. Измислен е от французин. Казва се гилотина“.

Кажете пиперливо негативните неща, които всички премълчават. Тук особено продуктивна е любовната тема и всякакви изневери, неуспехи, раздели. Както Волтер е написал: „Съпругът, който решава да изненада жена си, много често сам остава изненадан“.

Самоиронизирайте се. Направете си списък с всички неща, които мразите у себе си. Шегувайте се с всичко, само преценете стиска ли ви да се шегувате по теми, които могат да се приемат за дискриминативни. Ето и един пример от мариниста Борис Априлов в „Сладка морска сол“, който води разговор с морето:

– Четеш ли книгите, които се пишат за мен? [морето]

– Чета ги.

– Харесват ли ти?

– Никак.

– И на мен не ми харесват твоите фейлетони.

– Ти не разбираш от хумор!

– Вие хумористите все така се оправдавате.

 

Използвайте неочаквана и не на място дума сред останалите съвсем стандартни. „Злото винаги ще триумфира, защото доброто е тъпо“ – Мел Брукс. Или пък родният котарак Румен, който стана блогър през 2017 г. заради нестандартния си правопис и не само.

Използвайте метафори и сравнения. „Да караш порше в Лондон, е все едно да занесеш ваза от династията Мин на футболен мач“ – Дъглас Адамс.

Бъдете актуални. Следете какво става по света и у нас, както и какво обсъждат хората. Може да засегнете по-общи тенденции или да вплетете злободневни събития в текстовете си.

Задължителен бонус съвет: не обяснявайте, че нещо е смешно. Забравете за пояснения като: „… – и той се засмя“, „… – чу се хихикане“ и т.н. Разкажете смешното и оставете на читателите сами да решат смешно ли е било.

 

Автор: Петя В. Димитрова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑

<span>%d</span> блогъра харесват това: