Защо е важно авторът да бъде и читател

Ако има нещо, което обединява поти всички успешни и харесвани автори, то е фактът, че самите те са заклети читатели. Изграждането на читателски навици несъмнено е важно за съвременните хора, но е дори по-важно за онези, които искат да пишат. То не просто покачва IQ-то ви, но и ви дава визия какви са тенденциите в жанровете, които обичате и в които вероятно пишете. Освен това ви доближава до съмишленици – други автори, и може дори да ви подсигури нови професионални контакти с тях, с издатели и редактори. С две думи: вдъхновяващо е!

Не искаме да звучим крайно, но истината е, че автор, който не чете, рано или късно чувствително изостава назад в сравнение с колегите си. Ето защо ви предлагаме 9 съвета как да поддържате читателските си навици (или да ги изградите, ако все още не сте).

 

Направете четенето видимо

~ Много от нещата, които правим, се случват, защото нещо ни напомня за тях. Прияжда ни се бисквитка и си вземаме дори 4 – 5 бисквитки, защото ни изкушава пълната чиния на масата. След работа сядаме да играем на конзолата, защото я виждаме на бюрото до компютъра. В този ред на мисли – всяка сутрин поставяйте книга върху леглото си или в краен случай – върху нощното шкафче. Така, когато се върнете в спалнята по-късно през деня, книгата ще ви намига подканващо.

~ Подредете и дигиталната среда. Извадете на началния екран приложенията за четене на таблета/смартфона и същевременно скрийте някъде назад приложенията за социални мрежи, чатове и игри.

~ Направете си уютно и приятно място САМО за четене. Ако просто седите на дивана, срещу вас най-вероятно ще има монитор или телевизор, който ще ви приканва да го пуснете и да захвърлите книгата. Когато четете в специално пригоденото уютно и приятно място, най-добре оставяйте телефона си със спрени известия и някъде настрани.

 

Направете четенето лесно

~ Обещайте пред себе си, че ще четете поне една страница всеки ден. Не си поставяйте мащабни цели от сорта на „една книга седмично“ или „поне 30 книги годишно“. Ще се окаже, че най-често четете повече от една страница и само в най-напрегнатите дни изчитате просто една страница.

~ Четете след ставане. Тогава имате много енергия, не сте уморени и може да предвидите достатъчно време. Наложете си правило да четете, преди да прегледате имейлите и чат каналите си. Порадвайте се на минутите за себе си, преди да вложите останалото си време за помощ на другите.

~ Опитайте с аудиокниги. Ако водите интензивен начин на живот и все сте в движение, един от вариантите е да слушате книги през приложения като Storytel и Spotify. Помага особено и ако имате проблеми със зрението и не искате да натоварвате очите си допълнително. Освен това ръцете ви изведнъж се оказват свободни, така че, докато слушате книгата, можете да готвите/тренирате/да се разхождате и какво ли не още.

 

Направете четенето удовлетворяващо

~ Четете това, което ви е интересно. Не се влияйте от мнението на околните и не се насилвайте да четете книги, които някой друг одобрява. Ако се наслаждавате на книгата, ще ви се чете още и още и когато тази свърши, просто ще преминете към следващата. Няма причина да четете Джеймс Джойс, ако всъщност ви харесва Е. Л. Джеймс. Няма причина и да четете художествена литература, ако ви е досадна и всъщност предпочитате научнопопулярни или академични текстове. Всичко е четене и по един или друг начин всичко си струва.

~ Обсъждайте книги с близките/приятелите/колегите. Ако се заобиколите с хора, които обичат да четат, твърде вероятно е да четете повече. Ще забележите, че това ви помага да се впишете по-добре в дадения кръг. Нищо чудно и скоро да ви поканят да пишете отзиви за книги, да присъствате на дискусии или дори да участвате в нечия книжна маркетинг кампания.

~ Четете това, което ви върши работа. Наблюдавайте какви книги и жанрове се отразяват положително върху качеството на мислите и емоциите ви и в преобладаващата част от времето избирайте точно такива. Трудности и предизвикателства дебнат ежедневно и от всеки ъгъл. Ако можете да ги решите или поне да ги поизясните с помощта на книга, със сигурност ще се чувствате доволни от това.

 

Превод и адаптация: Петя В. Димитрова

Източник: Clear, James. How to Make Reading a Habit The Atomic Habits author presents down-to-earth ways to work reading into our busy lives. – В: Read it Forward, 29.01.2019 [29.01.2020]. Available from: https://www.readitforward.com/authors/james-clear-make-reading-a-habit/

 

Източник: Clear, James. How to Make Reading a Habit The Atomic Habits author presents down-to-earth ways to work reading into our busy lives. – В: Read it Forward, 29.01.2019 [29.01.2020]. Available from: https://www.readitforward.com/authors/james-clear-make-reading-a-habit/

1 thoughts on “Защо е важно авторът да бъде и читател

Add yours

Вашият коментар

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑