Как се пише книга по метода на снежинката

Въздействащата проза не се получава просто така. Въздействащата проза подлежи на дълго обмисляне и концептуално оформяне. Тъй като тези два процеса са особено сложни, важно е като автор да имате визия как най-ефективно ще изградите сюжета, ще представите героите и ще предадете посланието на творбата си. Един възможен начин е да работите по метода на снежинката – започва се с нещо простичко и в процеса на творене то се усложнява и разраства. Първо, обмисляте идеята за творбата, проучвате, представяте си къде, какво, как става. Визуализирате героите и едва ли не вече чувате гласовете им. Със сигурност на този етап вече ви се иска да започнете с книгата, ноо… ще си спестите много главоболия, ако първо подробно резюмирате всичко и чак тогава се заемете с ръкописа. В този материал ще извървим заедно десетте стъпки по създаването на подробно резюме.

Стъпка 1: обобщете романа си в едно изречение. То не само ще обясни кратко, точно и ясно какво пише в книгата ви, но и ще е кукичката, която ще привлече читателите, книготърговците, медиите, издателствата.
~ Опитайте да се вместите в 15 думи.
~ Вместо с имена, опишете героите с техните основни характеристики (например „застаряващ художник на настолни игри“).
~ Отговорете какво ще се промени в живота на главния герой. Какво иска да спечели той? А какво ще загуби?
~ Поучете се от най-добрите: проучете как са описани бестселърите във вашия жанр.

Стъпка 2: разширете изречението до цял абзац (5 – 6 изречения максимум). Разкрийте повече за обстановката, основните обрати и развръзката. Добър подход е да има три обрата, всеки от които е обособен от разрешаването на предходния. Вторият и третият може да са следствие от опитите на главния герой да се справи с първия обрат, причинен от външни обстоятелства.
Не бъркайте този текст с текста за задната корица, който трябва само да загатва за обратите, а не да ги разкрива.

Стъпка 3: напишете по 1 страница резюме, описващо всяко от основните действащи лица в книгата – име и значението му; какво иска героят, какво го мотивира; каква е целта му; пред какъв конфликт се изправя; как се променя. Синтезирайте най-важното за всяко лице първо в едно изречение, а след това – в един параграф.
~ Не се ядосвайте, когато се наложи да се връщате обратно и да преработвате описанието на даден персонаж. Съвсем нормално е да се случва така.
~ Не бъдете перфекционисти. Винаги може да се върнете към описанието по-късно и да го поправите. Всъщност е неизбежно.

Стъпка 4: развийте в един абзац всяко изречение от абзаца, който изготвихте в Стъпка 2. Всеки нов развит абзац трябва да завършва с проблем. Изключение прави последният, откъдето следва да стане ясен краят на книгата – развръзката на проблемите. Ще се получи нещо като синопсис (кратък обзор) на творбата.

Стъпка 5: опишете в една страница как се развива историята според всеки от основните действащи лица. Поставете се на мястото им. После се поставете на мястото на второстепенните герои и опишете в половин страница как виждат нещата те.

Стъпка 6: развийте в една страница всеки абзац от Стъпка 4. Това упражнение ще ви изясни подробно логиката на случващото се в творбата и на героите в частност. Със сигурност ще се наложи да се връщате назад и да поправяте. Причината е, че вече сте дълбоко навътре в историята, а и че новите идеи не спират да струят.

Стъпка 7: направете възможно най-подробни досиетата на героите (въз основа на Стъпка 3). Развийте характерните им черти, мотивите, целите и търсенията им, разкажете повече за историята и израстването им. В тази стъпка героите ви буквално ще оживеят и вероятно ще се наложи да правите промени по предходните етапи. Възможно е да ви отнеме много време – месец, дори повече.

Стъпка 8: на база Стъпка 6 направете подробна таблица с всички сцени, които ще трябва да опишете в романа. Формулирайте всяка на един ред и не се плашете, ако се окаже, че имате 100-и-повече реда. Може да добавите колони в таблицата, където да отбележите в колко страници се развива сцената, кои герои са намесени или нещо друго. Дори да ви звучи плашещо да се занимавате с таблици (т.е. вероятно с Excel), това е идеалният начин да обхванете с един поглед всичко, което се случва в творбата.

Стъпка 9 (незадължителна): опишете в няколко абзаца всяка от сцените. Където е подходящо, добавете свежи диалози. Уверете се, че сцените включват напрежение и конфликти. Ако не включват, добавете или просто изтрийте сцената от таблицата. Може да приемете този файл като най-най-първа чернова.

Стъпка 10: започнете ръкописа си. Ще се впечатлите колко леко се излива историята изпод пръстите ви. Ако ви се струва, че творческата част от работата е свършена… не сте на прав път. Предстои ви да се сблъскате с множество дребни сюжетни проблеми, които да измислите как да разрешите.

За финал ще подчертаем отново, че текстовете, написани във всяка от 10-те стъпки, не са и няма нужда да бъдат перфектни. Става дума не за фиксирани текстове, а за такива, които постоянно подлежат на подобряване. Ако след като напишете първата чернова, се върнете към купчината файлове, създадени чрез десетте стъпки, и ви се сторят аматьорски… значи сте свършили работата си качествено. Израснали сте като автор, а заедно с вас е израснала и творбата ви.

Превод: Петя В. Димитрова
Източник: Ingermanson, Randy. The Snowflake Method For Designing A Novel. – В: Advanced fiction writing. 2005 – 2020. Available from: //www.advancedfictionwriting.com/articles/snowflake-method

Вашият коментар

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑