5 вдъхновяващи тенденции в независимото книгоиздаване през 2020 г.

 

Със започването на 2020 г. се включваме в скоростната лента на книгоиздателската магистрала – радваме се на нова мотивация, доставяме си цели, даваме обещания пред себе си и пред другите. Но както добрите коучове казват: не е важна целта, а пътят към нея. Независимото публикуване на книги е бързоразвиваща се индустрия и авторите, които държат под око тенденциите ѝ, ще могат най-добре да се възползват от възможностите на пазара. Следващите 5 тенденции ще ви подскажат посоката и ще ви дадат идеи, които да станат реалност през 2020 г.

Аудио книгите

Те набират популярност и с навлизането на компании като Storytell и Bookmate (проект на Telenor) на българския пазар ще го развиват и ще привличат потребители. Хората все повече говорят за подкасти и/или аудио книги. Все повече уплътняваме времето си в слушане на интересна и полезна информация, а не в четенето ѝ. Проучване на Американската асоциация на аудио издателите сочи, че половината американци на възраст от 12 години нагоре са слушали аудио книги през последната година.

Какво означава това за вас? С отварянето на българския пазар към аудио книгите очакваме това да е следващият канал за устойчиви приходи от книги. Ето защо проучете и планирайте създаването на собствената си книга в аудио формат и я разпространете на възможно повече места.

Качеството

Все повече автори издават и все по-ясно се вижда разликата в качествено отношение. Потребителите имат опит и с безплатни, и с платени книги от различни автори на художествена, а и на нехудожествена тематика. Очевиден е контрастът между качествените издания, над които са работили професионалисти, и книгите, издадени от автора без чужда помощ.

Какво означава това за вас? За да получите необходимите професионални услуги, трябва още на ниво „ръкопис“ да се обърнете към традиционни издателства (които вероятно ще ви наложат своя визия и изисквания) или към агенции като „Фабрика за книги“ (които дават по-голяма творческа свобода по отношение вида на крайния продукт и съдържанието).

Книжните предприемачи

Книгата се превръща в неразделна част от разширяващата се активност на различни предприемачи и професионалисти. И обратното: независимо издадената книга превръща авторите в предприемачи, тъй като сама по себе си изисква бизнес план и PR стратегия.

Какво може да означава това за вас? Опитайте се да разширите творческите хоризонти, като създадете и други продукти и услуги, свързани с книгата ви. Или обратното – да добавите книга в маркетинговия си микс.

Маркетинговите и книжни партньорства

Както в музикалния бизнес, така и в книжния, партньорствата се оказват изключително плодотворни. Тенденция е издаването на съвместни издания, като например:

– интересна личност споделя опит/житейски събития;

– журналист и известна личност работят съвместно, като първият описва историята на втория;

– селекция от интервюта с интересна личност се издава като книга;

– няколко илюстратора издават книга заедно.
Такива проекти предлагат не само любопитно за читателите съдържание, но имат и огромен потенциал за реклама и PR.

Какво може да означава това за вас? Потърсете професионалисти от други области или други автори, с които да разработите нов съвместен проект. Едно е сигурно – от работата в екип ще научите много.

Законовите изисквания

Наблюдава се навлизане на по-строги правила за търговия, разширяване на пиратството, по-голяма публична видимост и разпознаваемост на хората, които стоят зад даден проект. Така настъпва и необходимостта от излизане „на светло“. Докато преди няколко години независимото издаване беше повече в сферата на сивата икономика, в последно време авторите регистрират фирми, запазват марки и сключват коректни договори с подизпълнителите си.

Какво означава това за вас? Обърнете внимание на всички детайли, свързани със скучната и дори стряскаща документална част на книгоиздаването.

 

Вземете ли предвид тези 5 тенденции, гарантирано ще си осигурете успешен старт на новата творческа 2020 г. А ако възникнат въпроси, пишете ни на office@fabrikazaknigi.bg.

 

Автор: Диана Бойчева

 

Вашият коментар

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑