Какво грабва читателите?

При редакционната ни работа с автори често се налага заедно да изглаждаме или дори да правим ключови промени по концепцията на книгите им. Това винаги и неизбежно е свързано със съображенията за бъдещите читатели – ще ги грабне ли книгата още от първата страница, или от листа със съдържанието, ще оценят ли защо написаното е значимо и ще могат ли да го приложат в своята действителност.

В този материал ще обсъдим защо темата, структурата и собствената ви личност са своеобразни отговори на въпроса: „Какво грабва читателите“. Оказва се, че тези три аспекта имат огромно преимущество и буквално издухват други аспекти като „хубав стил на писане“, „неочаквани обрати“ и т.н.

 

Изберете си тема, от която разбирате

Каквото и да пишете, то не започва от първа страница на ръкописа. То има своята невидима история, в която вие, като автор, сте стопроцентово забъркан. Ако например решите да напишете книга за билките в България, вероятно вече имате практически или теоретичен опит в тази тема. Ако пък творите фантастичен роман за медицината в бъдещето, то вероятно сте наясно с медицинските термини и достижения от съвременността. Ако пък не се чувствате чак толкова навътре в темата на книгата си, поне сте ентусиасти и сте си наумили да разучите сериозно и задълбочено.

Ами ако не се разпознавате в нито един от вариантите? Тогава по-добре премислете отново защо искате да пишете точно за това конкретно нещо и не затваряйте очите си пред възможността да смените темата с такава, в която сте по-навътре. Замислете се кое от всички неща, които можете и знаете, е актуално за обществото напоследък или би предизвикало любопитство като иновация/добра практика/страхотно хрумване.

 

Структурирайте изкусно книгата

След като определите темата и основното послание, разпишете подробно съдържание – какво ще се включи в книгата и кое след кое ще следва. Ако вземем отново горния пример с книгата за билки, то ще трябва да си изготвите:

– списък с билките, които е нужно да засегнете, и визия коя билка подир коя ще следва така, че да се открива логическа яснота (т.е. подробно и концептуално обмислено съдържание);

– еднаква или поне сходна структура на всеки текст за билка (т.е. кои подтеми ще се засягат постоянно из книгата – например обща информация за билката, рецепти с нея и т.н.).

Ако пък повече ви допада примерът с романа, тук има подробни упътвания как да го построите.

Каквото и да пишете, задължително е да обособите раздели/части/глави, тъй като читателските очи лесно се уморяват при вида на безкраен текст и също толкова лесно могат просто да се откажат да го четат. След като сте готови с цялата тази трудоемка задача, можете да напишете кратък увод, който набелязва какви са основните теми и какво да се очаква от книгата. Внимавайте обаче да не разкриете прекалено много и да не разкажете всичко.

 

Запознайте читателите със себе си

Това обикновено става на задната корица, някъде край анотацията. В няколко изречения опишете кой/коя сте, какво правите, какво ви вдъхновява и какъв опит имате. Поставете си задача чрез този текст да убедите хората, че си струва да ви повярват и да ви отделят време. Непременно го свържете с темата на книгата. Ако пък стане прекалено дълъг, обмислете дали да не го сложите в отделен разтвор в края на книгата.

Което и място да изберете, постоянно бъдете нащрек да не би да заливате читателите с излишни подробности. Всъщност почти никой от тях не се интересува кое училище сте завършили или каква е била първата ви работа. Интересно за тях е какъв опит и признания сте натрупали по темата на книгата и как те могат да са от полза на по-широк кръг хора.

Всъщност… няма защо да се ограничавате с уговорения брой изречения – вземете предвид, че извън книгата можете да разказвате надълго и нашироко за активностите си, при това ежедневно. Направете си авторска страница в социална мрежа по избор и/или блог/уебсайт и споделяйте с читателите си какво ви вълнува и какво ви прави впечатление. Градете авторов бранд, като не забравяте, че както вие сте в центъра на собствения си филм, така и читателят е в центъра на своя филм. Затова се налага да му поднесете нещо, което ще докосне не просто вас, но най-вече него.

 

Финален бонус съвет: погрижете се от книгата да лъха професионализъм

Щом като приключите с писането на текста, отдъхнете си, защото… работата тепърва предстои. Ще имате нужда да продължите с професионален редактор и коректор, така че трябва да предвидите няколко месеца. Междувременно ще се наложи да общувате с дизайнер, който ще предложи как да изглежда не само корицата на книгата, но и как да се оформи самият текст вътре в книгата, подходящо ли е да има илюстрации, какви да са те, какви са подходящите шрифтове, колко да е голяма книгата и още, и още. Звучи като ужасно много работа, която може просто да си спестите, но без нея книгата ви ще изглежда непрофесионално. Проблемът е, че това моментално се набива в очите на читателите и води, ако не до загуби, то до пропуснати ползи.

Автор: Петя В. Димитрова

 

Вашият коментар

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑