Личен профил или страница? Как да представите себе си като автор на книга във Facebook

Точно както книгата може да бъде инструмент-ракета за рекламата на вашия личен или корпоративен бранд, така и вие, като експерти или известни имена по дадена тема, можете да изстреляте своето заглавие до звездите.

Изстрелвам заглавие до звездите = правя така, че книгата ми стига до читателите си

В този материал ще обърнем по-детайлно внимание върху присъствието ви като автор във Facebook. Темата, досещате се, е необятна и затова ще стесним нейната орбита до един по-конкретен въпрос, както си личи и от заглавието.

Но преди това ще си скицираме един пример и ще го използваме като гид.

Дори нека си представим, че самите вие сте туристически гид, който води български групи на екскурзии в Япония. В близкото минало сте чели материала ни „5 причини да използвате книга за рекламата на бизнеса си“, решили сте да ни се доверите и ето – вашата книга „В Япония с Даниел Евтимов“ вече е факт.

Инвестирали сте в нея време и финансови средства и се надявате всичко това да се върне към вас под формата на активи, като японска коприна от паяк, саке, повече клиенти и всичко друго, което ви е приоритетно важно. За да се случат нещата обаче, хората трябва да разберат за това, че книгата ви съществува и че определено ще изпуснат много, ако я подминат.

Вие сте интелигентен, енергичен и инициативен човек. Знаете, че всичко зависи от вас. Наясно сте и с това, че Facebook e най-важната социална платформа в България и че популяризацията на книгата ви, както и вашата личност задължително трябва да намерят място там.

Как да подходите? Да ползвате ли личния си профил, който така или иначе имате, или да си създадете Facebook страница като бранд или публична фигура? Още по-важен въпрос за тези от вас, които биха искали да оптимизират времето си – има ли смисъл да поддържате и двете?

Лошата новина е, че е препоръчително да го правите.

Хубавата е, че ако успеете, ползите за вас могат да бъдат осезаеми.

 

Плюсове на личния профил

Facebook приоритети

Да започнем оттам, че когато избира какво съдържание да покаже на потребителите си, Facebook дава приоритет на личните профили пред бизнес страниците. Тоест всичко, което вие споделите, покажете и разкажете за книгата си от вашия профил, ще има много по-големи шансове да бъде видяно органично (без да е платена реклама), отколкото ако бъде в страницата ви на публична фигура.

Важно е да отбележим, че дозата и стилът ви са определящи. Ако всеки ваш втори пост е с корица на „В Япония с Даниел Евтимов“, вероятно ще има хора, които най-малкото ще натиснат бутона Unfollow под вашето име. Възможно е да загубите и виртуални приятелства. Ако разказвате за Япония така, както само вие можете, тази информация би била интересна и полезна за последователите на личния ви профил. Бъдете умерени и автентични в поднасянето на това, което ви вълнува, и няма да имате проблеми. Напротив.

Групи по интереси

С личния си профил вие можете не само да публикувате статус ъпдейти, свързани с професията ви и вашата книга, но и да участвате в групи по интереси, където да допринесете с мнението и съветите си.

Повече думи

По-дългите формати и истории и мнения са добре приети, когато са споделени от личен профил, отколкото от бизнес страница. Каква по-хубава възможност да публикувате по-дълги пасажи от книгата си, разкази за това къде сте били, докато пишете отделни нейни глави, кого сте срещнали и какво ли още не?

 

Плюсове на бизнес страницата

Качествено съдържание по пътя към продажбите

В публичната си страница на автор можете да изградите имиджа си на личен бранд, от който хората да искат да купят както книгата ви, така и всички останали продукти и услуги, зад които стои името ви. Ако създавате интересно и полезно съдържание за тази страница, вашите последователи ще искат още и още от вас. Какъв по-добър повод в подходящите моменти да ги насочите към книгата си, в която информацията и материалите са структурирани, подбрани и направени с внимание към любознателните читатели?

Всеки ползва Facebook

Ако сте сериозни в това, което правите, със сигурност имате сайт. Но много често най-вече за удобство и бързина, хората биха потърсили вашата бизнес Facebook страница, за да разберат как да се свържат с вас или за да си купят книгата ви. Причината е познатият интерфейс. Възползвайте се от това, че почти всеки ваш потенциален читател използва социалната платформа.

Възможност за реклама

Публичната ви страница във Facebook е инструмент, благодарение на който можете да правите платена реклама на книгата си. Ако отделите достатъчно време на наличните функционалности и тествате различни варианти, вие сте в състояние да таргетирате рекламните си съобщения с голяма прецизност.

 

В резюме: силата на личния профил е голяма, ако сте готови да го използвате, за да популяризирате книгата си. От друга страна, в страницата си на публична фигура и или бизнес бранд имате възможност да генерирате дискусии, да получите обратна връзка, да се свържете с хора, които не са ваши близки приятели, и не на последно място – да продавате успешно.

Автор: Стела Соколова

1 thoughts on “Личен профил или страница? Как да представите себе си като автор на книга във Facebook

Add yours

Вашият коментар

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑