Как да организирате онлайн продажбите на книгата си през собствен канал?

Успешните продажби на вашата книга изискват два типа разпространение – в широката книготърговска мрежа и в собствен канал. Екипът на „Фабрика за книги“ приема за основна своя задача да помогне на всеки автор за достигането до възможно най-много читатели и респективно за максималната възвръщаемост от издаването на книгата. Затова в този материал ще се концентрираме върху изграждането на успешна лендинг страница за продажба на вашата книга. Ще ви разкрием кои са елементите ѝ и колко би ви струвало да продавате сами.

След като се консултирате с нас, изгледате някое от видеата в YouTube канала на „Фабрика за книги“ или направите собствено проучване, ще установите колко важно е да остойностите реалистично проекта си. А докато го правите, навярно ще се изумите от факта, че търговската отстъпка за продажба през книжарниците е 55% за нерегистрирани по ДДС доставчици или автори и 40% за регистрирани. (На пръв поглед изглежда скъпо, но включва много активности. Защо и как се формират тези проценти, прочетете тук.) Съвсем логично това провокира много автори и независими издатели да помислят за създаване и развиване и на собствен канал за продажби. В много случаи читателите биха предпочели да купят директно от вас, а вие, от своя страна, се радвате на значително по-добра печалба. Ето какво да предвидите, за да стартирате успешно.

Дизайн, копирайтинг и изработка на лендинг страница на изданието – за да продавате успешно книгата си, не е необходимо да имате цялостна интернет страница с различни менюта, сложна структура и множество препратки. Достатъчно е да създадете така наречената лендинг страница, която съдържа всичко необходимо за убеждаване на клиента да си купи книга. Обикновено информацията се подрежда вертикално, като винаги отвежда до бутона „Купи“. Създаването не е за подценяване и е препоръчително да се доверите на специалист. Какво да съдържа? Пълна информация за книгата, кратка аргументация защо е страхотно човек да я купи, информация за автора, отзиви от читатели. Можем да ви помогнем с това – повече за услугата прочетете тук.

Домейн – или с други думи името на вашия сайт, онлайн адресът ви. Той може да бъде буквален или по-общ. Съветваме ви да заложите на личния бранд. Колкото по-близко до вас и уникално е името ви, толкова по-лесно ще се запомня и няма да се размие сред информационния потоп. Закупуването на домейн струва от 20 до 150 лв. на година в зависимост от разширението – mybook.bg е по-скъп от mybook.com.

Имейл към съответния домейн – нужен е, за да обслужвате поръчките си, да изпращате служебни съобщения на потребителите и за да могат те да се свържат с вас. Добре е да има следните съставни части: izbrano-ot-vas-ime@mybook.bg. Настройката и свързването на имейла към домейна ще ви струва 30 – 40 лв.

Фулфилмънт и обслужване на поръчки – потвърждаване, подготовка, изпращане, проследяване, обработка на върнати поръчки и други. Тези етапи от електронната търговия обичайно са силно подценявани. Те обаче са същността на онлайн продажбата – усещането, което ще оставите у клиента с обслужването и доставката. Включват справянето с проблеми, с върнати или недоставени пратки и не на последно място – спазването на всички регулации и наредби. Цената на тази услуга варира около 3 лв./пратка + 300 лв. начална такса и малка сума за съхранение на продуктите.

Логистика на книги/продукти – доставката на една книга е около 5 лв./пратка в рамките на България и по ваша преценка може да се поеме от получателя или от вас. Може и да дадете отстъпка на своите читатели, като платите 2 лв. от доставката и за тях останат 3 лв. Важно е внимателно да изберете куриерската фирма, така че да ви е лесно да създавате товарителниците, или предварително да сте заложили интеграция със системата на куриера в лендинг страницата.

Подготовка на кампания в социални мрежи и управление – това е една отделна вселена. В нея се срещат създаването на подходящи реклами, подборът на аудитория, пред която те да се визуализират, използването на бисквитки и приложенията като Pixel, които запаметяват посетителите на сайта ви, във Facebook или YouTube и ги преследват с реклама и след като са напуснали лендинг страницата. Тези реклами са досадни, но всички знаем за тях, защото ни се показват навсякъде. Опитайте например да споделите с приятели линк към новия модел колело, което харесвате, и то ще започне да се явява и на тях, и на вас едва ли не нонстоп. Що се отнася до книгите, те все пак са продукт и формулата се прилага за тях със същия успех. Подобна поддръжка би ви струвала около 600 лв./месец.

Ако резюмираме написаното по-горе, простата сметка показва, че ще са ви необходими малко под 2000 лв., за да започнете. Към тази сума ще трябва да добавите разход за снимки или дизайни с книгата ви, за видео съдържание, което е най-привлекателно, както и допълнителни суми, които да плащате за рекламите. Тук идва уместният въпрос колко книги следва да продадете, за да сте на печалба. Ако книгата ви струва 20 лв. и разходите за производство са 10 лв., можем да кажем, че 10 лв. са приходът ви от всяка продажба. Тоест ще трябва да продадете 200 или повече книги, преди да спечелите реално от всяка продадена книга онлайн.

Дали си струва? Ние вярваме, че да. В дългосрочен план, ако имате добър продукт, така настроената машина на практика ще работи за вас денонощно.

 

Ако се интересувате от комплексната услуга за стартиране на онлайн продажби на „Фабрика за книги“, изпратете ни запитване на office@fabrikazaknigi.bg.

Автор: Диана Бойчева

 

 

Вашият коментар

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑