10 + 1 идеи за бъдеща книга

Имате вдъхновение за бъдещи книги, но някак ви бяга темата, която истински ще докосне не просто вас самите, а и читателите? Вече сте търсили задълбочено какви ли не въпроси, но нищо не ви се струва достатъчно перспективно? Не се отчайвайте – нужно е просто да погледнете света по нов начин и от нов ъгъл и следващите 10 + 1 предложения ще ви убедят в това. Последвате ли поне няколко от тях, темата на книгата ви съвсем скоро ще изкристализира.

Вгледайте се в себе си

~ Първият и най-любим наш съвет: представете си, че имате достатъчно пари и време да направите каквото и да е. Ще готвите по цял ден за близките и познатите си, ще снимате макрофотографии, ще задълбаете в закупуването на акции, ще обиколите всички планини в Европа или нещо съвсем друго? Сега помислете какво знаете до момента по дадената тема, как може да научите още и какво би искал да научи човек, който харесва същата тема, но не е имал възможност да задълбае в нея.

~ Изберете два дългосрочни проблема, пред които сте изправени в настоящия момент. Например: търсите си работа и нямате време за никакви социални контакти. Или сте претрупани с работа и… пак нямате време за никакви социални контакти. Защо не споделите писмено опита и решенията си с други като вас?

Анализирайте от какво се интересуват читателите на книги

~ Разгледайте съдържанията на бестселърите и помислете какво не е засегнато или какво може да се засегне по друг начин.

~ Заложете на изпитания метод със списъците. Неслучайно книги като „Пет стъпки към по-добър живот“ и „203 предизвикателства за пътешественици“ са бестселъри. Читателите обожават списъци, просто трябва да ги атакувате със свежо заглавие и да избягате от клишетата. Изберете сами – „101 начина да си щастлив“, „101 начина, по които спестих 10 101 лева“; или може би нещо по-яко?

~ Изберете бестселър тема, която наистина ви вълнува, и буквално тествайте вече написаното от други автори. Ако се интересувате от хранителни режими, тествайте 10 популярни хранителни режима и напишете подробно как са се отразили на тялото ви. Допълнете фактите с мнението на експерт(и). Ако пък ви е по-интересна приложната психология, тествайте и опишете съветите за щастлива връзка върху… собствената си връзка.

Изчетете тазседмичното съдържание в любими онлайн или печатни медии

~ Помислете как дадени интересни за вас новини се отразяват на обикновени хора. Кои са тези обикновени хора, за какво се борят и какво искат да научат?

~ Замислете се кой е невидимият герой във всяка от грабналите ви истории. Може статията да е за президента или за кино звезда, кой обаче е героят в сянка? Представете си и опишете какво е да си на негово място и как минават дните му.

~ Изберете си една-две теми и измислете какво липсва в тяхното развитие. Какво още биха искали да научат читателите? Какво се запитахте вие самите? От какви други ъгли може да се погледне историята?

~ Обърнете внимание какви предстоящи събития се промотират. Замислете се и кои са най-посещаваните от хората във вашия социален балон. Не се ограничавайте и не задрасквайте шантавите събития или тези, които събират едва 30 – 50 души. Посетете всичко, което ви изглежда любопитно. Въвлечете се сериозно в онова, което наистина се е оказало любопитно – запознайте се с организаторите и участниците, помагайте им доброволно по-нататък и т.н. Може и да се заемете с написването на колекция репортажи за различни събития.

~ Не подминавайте рекламите. Те не просто показват от какво се интересува аудиторията на дадената медия. Благодарение на тях може безпогрешно да установите какви проблеми и желания имат хората (т.е. какви проблеми разрешава и какви желания задоволява дадената реклама).

ПП: бонус арт съвет

Разгледайте сайтове на илюстратори и фотографи. Представете си, че творбите/авторите, които ви харесват, ще илюстрират бъдещата ви книга. А сега визуализирайте подробно на каква тема ще бъде тя и какво ще е посланието ѝ.

 

Превод и адаптация: Петя В. Димитрова

Източник: Relph, Mridu Khullar. 20 Ways to Generate Article Ideas in 20 Minutes or Less // Writer’s Digest, 26.12.2018 [06.03.2020]. Available from: https://www.writersdigest.com/writing-articles/by-writing-genre/articles-freelance/20-ways-to-generate-article-ideas-in-20-minutes-or-less

Вашият коментар

Блог в WordPress.com.

Нагоре ↑